Poliția Română
Poliția Română

             Inspectoratul General al Poliției Române va cumpăra un sistem de recunoaștere facială, care va contribui la obținerea datelor despre fiecare persoană în parte. Astfel, programul va obține informațiile necesare datorită imaginilor provenite din diverse surse, inclusiv cele de pe telefoane și camere de supraveghere.

             Programul va oferi funcții de căutare,  verificare și comparare a imaginilor faciale digitale din baza de date, cu cele furnizate din surse precum Facebook, Webcam, camere de la bancomate, camere de supraveghere sau telefoane mobile. Conform caietului de sarcini a licitației, sistemul va fi benefic pentru o mai buna colectare a datelor și a instrumentelor de analiză, în cadrul activităților de cercetare penală și a celor informativ-operative,  conform Libertatea. De asemenea, va duce la îmbunătățirea acțiunilor de combatere a formelor de criminalitate gravă sau de terorism. Acest contract își dorea debutul încă din 2016, însă Poliția Română a anulat procedura, pe motiv ca încheierea contractului este imposibila datorită unor abateri grave de la prevederile legale.

             Sistemul va fi livrat in termen de 250 de zile, fiind estimat la suma de 4.779.008 lei, fără TVA, și atribuit pentru suma de 4.779.000 lei, fără TVA, conform profit.ro.   Informația vine în contextul în care tehnologia va permite Poliției Române sa elucideze și combată mai ușor cazurile referitoare la documentele pierdute sau furate, situația furtului de identitate, sau chiar a identificării suspecților care ar comite infracțiuni.

             Potrivit Adevărul,  contractul a fost atribuit prin licitație firmei ,,Dataware Consulting”, iar echipamentele folosite vor fi de ultimă generație. Pe de altă parte, furnizarea acestui program poate stârni controverse legate de protejarea vieții private, mai ales în momentele actuale, între multe țări au decis creșterea măsurilor de supraveghere în masă, odată cu apariția pandemiei!