Laura Codruța Kövesi
Laura Codruța Kövesi

De ce Laura Codruța Kövesi?

De ce am ales să scriu despre Laura Codruța Kövesi? Pentru că, pentru mine, și cred că și pentru mulți alții, este un adevărat cetățean european. Mai mult decât atât, este un simbol al justiției europene cu toate principiile ei. De-a lungul carierei sale, dar mai ales a perioadei în care a deținut funcții de vârf în cadrul celor mai importante instituții judiciare, a demonstrat românilor și întregii lumi că justiția poate fi mai puternică decât corupția. Ne-a redat speranțele și a fost un model de persoană publică și de profesionalism excepționale și chiar rare pentru spațiul românesc.

Un personaj controversat

Primul procuror-șef european a fost și este o personalitate controversată. Taberele politice, emisiunile de la televizor și multe altele i-au conturat imagini opuse. Astfel, unii oameni o consideră o marionetă politică, alții o văd ca pe un adevărat lider în justiția română. Pentru a înlătura eventualele nemulțumiri, precizez că în acest articol voi prezenta strict viziunea mea asupra acestei doamne. Voi scrie despre imaginea pe care mi-am făcut-o eu asupra ei, subiectivă și, poate, greșită. Vă rog să țineți minte asta și să nu vă așteptați la un articol obiectiv.

Cine este doamna Kövesi?

Laura Codruța Kövesi este un procuror român ce a atras magnetic ochii opiniei publice asupra sa. Ca să fie totul clar și pentru cei care nu le au cu dreptul, procurorul este, alături de judecător, un magistrat. El se ocupă cu anchetarea și acuzarea infractorilor. Revenind, aceasta a deținut mai multe funcții importante în sistemul judiciar, motiv pentru care a fost constant pusă în lumină de presa națională și internațională. Nu voi enumera aici toate rolurile pe care le-a avut și toate premiile cu care a fost distinsă. Voi menționa doar că între 2006 și 2012 a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cea mai înaltă instituție din Ministerul Public. Astfel, a fost primul procuror general român femeie, cel mai tânăr și cel mai longeviv în funcție.

Între 2013-2018 a ocupat scaunul de procuror-șef DNA. Direcția Națională Anticorupție a dat rezultate remarcabile în lupta împotriva corupției la nivel înalt. A obținut mai multe condamnări pentru demnitari precum miniștrii sau parlamentarii.

Laura Codruța Kövesi
Sursă foto: Mediafax

Românii au revocat-o din funcție, iar europenii au promovat-o

În 9 iulie 2018 și-a încetat mandatul la DNA, fiind revocată în urma unei decizii a Curții Constituționale. În 5 mai 2020, s-a dovedit că această hotărâre i-a încălcat drepturile, lucru cu care s-au arătat de acord toții judecătorii CEDO.

Citește mai multe despre decizia CEDO aici!

Acum își exercită mandatul de procuror-șef european, acesta durând 7 ani. Este prima aleasă în această funcție, Parchetul European fiind proaspăt înființat. Culmea, nu a fost destul de bună pentru noi, însă a fost excelentă pentru instituțiile Uniunii Europene!

Este o victorie. Nu numai pentru mine, este o victorie a procurorilor români și a sistemului judiciar din Europa, spunea procurorul-șef european într-un interviu Euractiv, cu referire la decizia CEDO. Această hotărâre întărește, iată, independența procurorilor.

Ce am învățat de la ea?

Dincolo de meritele ei în domeniul justiției, această personalitate mi-a arătat că justiția triumfă indiferent de toanele mai-marilor zilei. S-a luptat până la sânge cu politicienii corupți care au făcut tot ce au putut ca s-o dea jos din locul din care îi putea ancheta. Au mers până la a o acuza într-un dosar demontat de judecătorii supremi, interzicându-i să părăsească țara. Iată că, la câțiva ani distanță, adevărul a ieșit la iveală, iar dreptatea și-a făcut auzit glasul.

Cred că acest personaj este întruchiparea unui vis împlinit

În ciuda realității zdrobitor de dure, a reușit să ajungă unde și-a propus. Și-a dorit să fie un procuror bun pentru țara sa, și, dacă statul român nu i-a permis, este unul extraordinar pentru Uniunea Europeană. Un vis personal împlinit, dar și un vis al românilor. Se pare că, oricât de multe piedici ți-ar pune până și Guvernul propriei țări, poți să-ți atingi idealul. Acesta este un lucru pe care doamna Kövesi l-a demonstrat în ultimul timp.

Laura Codruța Kövesi este un model pentru mine, deoarece a reușit să-și atingă țelurile indiferent de dificultățile apărute, oricât de mari.

Această persoană ne-a arătat că, indiferent de averea pe care o ai, de funcția pe care o deții, nu ești cu nimic mai presus de cel mai umil cetățean atunci când te afli în fața legii!

Prin fața jurnaliștilor care așteptau la sediul DNA s-au perindat o mulțime de persoane cu funcții înalte care mergeau la audieri. Iată că justiția a fost, într-adevăr, legată la ochi, neținând cont de considerente de ordin material sau de funcții atunci când a avut de-a face cu infractori.

DNA-ul condus de acest procuror celebru ne-a dovedit că, dacă ești ministru și furi, ajungi să fii judecat la fel ca orice alt hoț. Nu se uită nimeni la funcția sau notorietatea pe care le ai!

Acest om s-a ivit pe scena publică atunci când românii erau disperați și le-a dat o speranță, le-a arătat că se poate și altfel. Și probabil că de aceea este atât de iubită și aplaudată de o mulțime de români. Probabil de aceea a fost primită cu flori și încurajări la aeroportul în care aterizase după îndeplinirea procedurilor de alegere a noului procuror-șef european.

Codruța, nu uita, noi suntem de partea ta!

Laura Codruța Kövesi
Sursă foto: Digifm

Laura Codruța Kövesi a fost răsplătită pentru ceea ce a făcutNu i s-a permis să-și ducă la bun sfârșit mandatul în România. Însă cred că acum poate face mult mai mult, atât pentru noi, cât și pentru restul statelor europene, din poziția puternică în care se află. Să-i urăm succes și să rămânem împreună cu ea și cu justiția sănătoasă!


Sursă imagine reprezentativă: Mediafax