noile măsuri
noile măsuri

La  palatul Victoria a avut  loc o conferință de presă în cadrul căreia s-au anunțat toate măsurile luate de Guvern! Ele vor fi puse în aplicare, începând cu 15 mai, când va expira starea de urgență!

Începând cu 15 mai, vom intra în starea de alertă, iar purtarea măștilor și distanțarea socială vor fi obligatorii. Guvernul a anunțat noile măsuri pentru fiecare dintre domeniile existente: economie, apărare, sănătate, învățământ dar și legate de sport, cultură sau religie!

Schimbări, după 15 mai

În Sănătate, prețurile la produse precum medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare, se modifică! Ele vor putea fi plafonate, adică se va  impune un prag, pe care prețurile la medicamente nu îl vor depăși!

În domeniul muncii, se anunță prelungirea  tuturor contractelor colective de muncă. Ele vor fi prelungite pe tot parcursul stării de alertă   Contractele de muncă vor rămâne valabile inclusiv, pe o perioadă de 90 de zile de la finalizarea perioadei de alertă! În toate instituțiile publice (de stat) cu peste 50 de salariați va fi obligatorie organizarea de programe individuale de muncă. Respectându-se codul muncii, entitățile vor avea obligația de a se organiza în așa fel încât, să existe un interval de o oră, la începutul și la sfârșitul programului de lucru! Programul de lucru se va defășura pe  o perioadă de trei ore, alături de orele de pauză, pentru fiecare dintre grupele de angajați! Angajații aflați în situții vulnerabile vor avea parte de măsuri de protecție și prevenție a îmbolnăvirilor! De asemnea,  tot în domeniul public, pe toată perioada de alertă se vor face angajări fără concurs! Perioada de lucru se va întinde pe  o perioadă de 6 luni! 

În transporturi sunt revăzute reglementări care permit impunerea unor măsuri restrictive! În transportul aerial, naval, rutier, dar și  feroviar! Autoritățile competente, vor stabili măsuri menite să restricționeze traficul, pe  perioada stării de alertă!

Educația se va face în mediul online, până la finalitatea stării de alertă! de asemenea, autoritățile competente vor avea obligația de a asigura tututror elevilor mijloace necesare de învățare, acolo unde este cazul!  Se  ia  în vedere mai  ales, pregătirea elevilor din ani terminali!  Se dorește, mai  ales, organizarea examenelor naționale de finalizare a studiilor, precum și cele de certificare profesională!

În Sport, se vor asigura, de asemenea, toate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii infecțiilor, pe tot parcursul activităților sportive!  Activități precum antrenamente, cantonamente, competiții sportive vor fi reglementate! Adică  se vor desfășura, în funcție de horărârile Minsterului Tineretului și Sportului,  alături de Ministerul Sănătății, luăndu-se în considerare normele impuse de către Comitetul Național pentru Situații  de Urhgență, pentru prevenția răspândirii infecțiilor cu  Covid-19! De asemenea, tot în în funcție de horărârile impuse de Guvern, accesul în incinta bazelor sportive va fi restricționat!

Muzeele, Bibliotecile, Librăriile, Cinematografele, studiourile de producție cinematografică sau orice alte instituții de spectacole sau concerte, se vor supune horărârilor impuse de Comitetul Național  pentru  situații  de urgență. Ministrul Culturii și Ministrul Sănătății, vor restricționa activitatea tuturor instituțiilor de cultură, pe baza hotărârilor impuse în scopul prevenției infectării cu Covid-19!

De asemenea, actvitatea cultelor religioase va fi liberă! Lor li se va cere cu  respectarea regulilor de disciplică sanitară, pentru prevenția răspândirii infecției cu Covid-19! Departamentul Cultelor se va consulta cu autoritățiile cu  atribuții în domeniul, precum și consultarea Departamentelor pentru Situații de Urgență și vor impune măsuri!

În economie, procedurile de insolvență se vor desfășura cu decalarea uneor termene!  Astfel, se permite reorganizarea activității economice pentru agenții economici aflați „la ananghie”!

În domeniul legislativ, regimul contravențiilor a suferit,  de asemnea, modificări! Proiectul  de lege adoptat în cadrul  ședinței  de astăzi,  a  fost transmis parlamentului, pentru dezbatere și  adoptare! După  ce, ordonanța 1 din 1999 care prevede starea de urgență   a fost  declarată  neconstituțională, se vor  pune  în  aplicare prevederile  impuse de OG  nr 2 din  2001, legată  de sancționarea prin lege a instituțiilor care se fac vinovate pentru încălcarea legii!