10 mai
10 mai

Data de 10 mai cunoaște o deosebită importanță pentru poporul român, fiind o zi plină de semnificații, printre care:

  • 10 mai 1866, Carol I își începe domnia care avea să dureze 48 de ani, fiind cea mai întinsă domnie din istoria României;
  • 10 mai 1877, este anunțată independența României în fața Imperiului Otoman;
  • 10 mai 1881, are loc încoronarea Principiului Carol I, ca Rege al României;
  • pe vremea regalității, 10 mai reprezenta nu doar Ziua Regelui, ci și Ziua Națională a României. 

Astfel, regalitatea nu a însemnat doar o instituție care a condus țara, ci prin eforturi imense, familia regală a contribuit de-a lungul timpului la modernizarea țării și a aducerii sale în rândul popoarelor dezvoltate.

Astăzi, 10 mai 2020, Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai (ultimul membru al familiei regale care a condus țara sub Dinastia Hohenzollern) a transmis un mesaj tuturor cetățenilor și românilor de pretutindeni, pentru a acorda susținere, încredere și speranță pentru zilele ce vor urma.

„Astăzi este sărbătoarea naţională de 10 Mai. În fiecare an, Palatul Elisabeta deschide larg porţile pentru mii de români din ţară, din Republica Moldova şi din toate colţurile lumii. Din păcate, în acest an nu putem face la fel. Suntem în gând alături de toţi cei care sărbătoresc astăzi Coroana Română, istoria noastră modernă şi aspiraţiile noastre de libertate, progres şi democraţie. De-a lungul unui secol şi jumătate, toate generaţiile familiei noastre au luat parte la această mare sărbătoare românească a primăverii şi a identităţii naţionale”, afirmă MS Margareta pentru Știrile ProTV.

„Chiar dacă zilele acestea sunt dificile pentru noi toţi, vă doresc tuturor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă, încredere şi convingerea în destinul ţării noastre. La mulţi ani!”, a mai transmis MS Margareta.