ipocrizia
ipocrizia

În secolul XXI, actoria este în mare vogă. Dacă te uiți în societatea actuală, majoritatea oamenilor au devenit actori în propriile vieți. Dar nu, nu mă refer la actorii care joacă doar pe scenă, ci la cei care își petrec aproape tot timpul afișând o față societății, în timp ce în spatele cortinei poartă măști de falsă inteligență și aroganță. Astăzi vom pune ipocrizia față în față cu genialitatea.

De-a lungul vieții am întâlnit persoane care mai de care.

Unii erau foarte inteligenți, aveau planuri de viitor și munceau din greu pentru a le atinge… alții fiind diametrali opuși. Vă spun din proprie experiență, încercați să vă înconjurați de oamenii din prima categorie. Aceștia nu se vor concentra niciodată pe defectele voastre. Ba, chiar mai mult, le vor transforma în calități. Pachetul complet, ce să mai! Cât despre cei care se ascund în spatele unei măști de minciuni și manipulare, vă recomand să stați cât mai departe. Oricât de atractivi ar părea, o să vă distrugă în moduri în care nu ați putea să vă imaginați.

Dar cum îți dai seama dacă cineva este sincer cu tine sau dacă este un ipocrit? Simplu, în acest articol vă vom prezenta caracteristicile unui om sincer și caracteristicile unui escobar, la care dă ipocrizia pe afară.

Caracteristicile unui om genial

Nu știu ce este mai greu, să te gândești cum caracterizezi un geniu sau chiar să îl găsești. Adică Beethoven a scris prima simfonie la 5 ani, dar într-o lume în care 5GANG face mai multe vizualizări decât orice piesă clasică, este el cu adevărat un geniu? Well, după multă analiză am realizat că cei care încearcă să compare oamenii celebri din trecut cu cei din prezent compară mere cu pere. În era noastră tipologia geniului s-a divizat în două categorii: geniile trecutului, gen Beethoven, Einstein și cele ale prezentului. Dacă în trecut erai caracterizat drept geniu pentru simpla ta inteligență superioară, în zilele noastre nu contează cât de inteligent ești, ci mai degrabă cum știi să te valorifici.

Dacă tot am spus de 5GANG, o să iau industria muzicală ca și exemplu.

În momentul de față nici măcar nu trebuie să știi cum să desenezi cheia sol ca să faci muzică, calculatorul procesează toate sunetele, pune notele muzicale în ordine și chiar schimbă vocea cântărețului ca să sune bine. Așa zisul auto-tune care a „revoluționat” industria muzicii. Deci îl putem compara pe Abi care scrie, înregistrează și încarcă pe internet o piesă în vreo oră cu cineva gen Mozart, căruia îi lua poate chiar săptămâni să compună ceva? Răspunsul ar fi nu, cum am spus, nu poți compara un geniu al trecutului cu unul al prezentului.

Și înainte să arunci cu hate pentru că am îndrăznit să spun că cineva gen Abi este un geniu, să nu uităm, o țară întreagă îl cunoaște și are mai mulți banii și admiratori decât au avut majoritatea geniilor în timpul vieții lor. Sigur, geniile vechi au evoluat omenirea, iar majoritatea lumii moderne se bazează pe munca lor, dar în momentul actual un geniu nu este neapărat o persoană super inteligentă, ci mai degrabă tipul de om care știe cum să pună în față ce știe să facă.

Să vorbim puțin și despre cealaltă categorie.

Fie că mănâncă sau nu semințe la colț de stradă, ipocriții nu vor putea promova vreodată pe treptele inteligenței. De ce? Este vorba de mentalitate. Dacă doar îți propui să muți munții din loc, fără a munci, vei eșua. Problema este că ipocriții nu își fac planuri proprii. Oh, no, babe! Ei dau sfaturi altora… Din proprie experiență! Hai că m-ați făcut deja să râd!

Frate, nu ai cum să înveți o persoană cum să facă bani dacă tu ești falit și trăiești de pe o zi pe alta. Sau să explici teoria 5G dacă tu nu știi nici măcar unde să pui cratima. Zic și eu…

În general, ipocriților le pasă de ceilalți. Ce este rău în asta? Faptul că o fac pe principiul de „să moară și capra vecinului”.

Aceștia analizează, critică și le desconsideră munca altor persoane. „Are bani pentru că a furat, nu pentru că a muncit”, afirmă un ipocrit cu diplomă.
Dacă tu consideri că poți opera un anevrism fără a urma o facultate de medicină și un anume rezidențiat, plus ani de experiență, nu ești un geniu! Consideri că ai putea fi un președinte mai bun decât actualul? Dă-i drumul! Începe să te pregătești, depune-ți candidatura și dă-le oamenilor motive să te voteze. Dacă doar te plângi de problemele actuale, fără a veni cu o soluție și criticându-i pe cei de la conducere… Felicitări! Ești un ipocrit!

Morala acestui articol? Simplu: nu există oameni perfecți, asta este clar, nici măcar geniile, fie ele ale trecutului sau ale prezentului, nu au fost tocmai idealismul uman, dar să pretinzi că ești total altceva și altcineva, să îi înșeli pe toți oamenii pe care îi cunoști și poate chiar și pe tine însuți este o acțiune care doar distruge. Deci, dacă ești un geniu, continuă să reinventezi lumea și să evoluezi umanitatea, chiar dacă creația ta conține Gucci Gang de vreo 10 ori pe minut. Iar, dacă ești un ipocrit, am o întrebare pe care aș vrea să ți-o adresezi: la sfârșitul vieții, când vei realiza că ți-ai trăit întreaga viață în minciună, vei fi mai fericit?

Unul dintre modurile prin care poți face diferența dintre un ipocrit și un geniu este prin muzică. Află mai multe chiar aici.

Autori: Nicoleta Alexandru & Mihali Călin