filo
filo

Îți amintești când erai într-a 8-a și trebuia să alegi profilul unde urma să-ți prăjești creierul pentru următorii 4 ani… Ce naiba era în capul tău de ai ales filo? Credeai că o să fie ușor și o să ai timp liber sau doar fugeai de mate ca de Satana?

Ce pot să zic… Bine-ai venit, prost ai nimerit.

Elevii de la filo se confruntă des cu glume proaste, meme-uri cretine și, mai ales, prejudecăți din partea profilor și colegilor de la real. Cel puțin proful meu de fizică dintr-a 10-a e fenomenal. N-o să uit niciodată dezamăgirea și disprețul din ochii lui când intra la noi în clasă și vedea 30 de homo neanderthalensis care aveau numai „Ion” și „Moara cu Noroc” în cap.

Ce-i drept, ai nevoie de curaj și nervi de fier să te îndrepți spre profilul ăsta.

Filologia nu are o reputație chiar bună și, de câțiva ani, se învârte în jurul mitului angajatului la KFC.

Dar, cu timpul, glumele au devenit suportabile, unele chiar amuzante, iar, cum nimeni nu face mișto de elevul de la filo mai bine decât o face el însuși, autoironia e la ordinea zilei. Probabil și meme-urile alea virale de prin 2015 cu vânzătorii de la KFC și McDonald’s au fost făcute tot de el.

Mă declar vinovată, și mie mi se păreau amuzante prin clasa a 5-a când mă visam la medicină. Cum se întoarce roata…

Ideea e că profilul pe care l-am ales nu ne determină neapărat viitorul.

E doar o treaptă importantă și inevitabilă pe parcursul carierei spre care ne îndreptăm. Și, sincer, filologia nu te limitează. Chiar din contră, îți dă timpul liber necesar pentru a-ți analiza fiecare pas pe care trebuie să-l urmezi pentru a-ți atinge obiectivele.

Încă nu ești sigur de ceea ce vrei să faci pe viitor? Click aici, te putem ajuta noi!

Cine a zis că dacă ești la filo trebuie neapărat să mergi la Academie sau Drept? Cine a zis că nu ai șanse să intri la Medicină sau IT doar pentru că nu mănânci matematică pe pâine la școală? Ai dreptul să alegi, chiar dacă societatea în care trăim ne spune contrariul.

Câți dintre voi ați ajuns la profilul real doar pentru că profesorii și părinții au insistat că „de la mate-info ieși ce vrei”, iar acum vă bateți capul cu materii pe care nu le agreați și tociți istoria pentru Academie?

De asta în clasa a 8-a se pune atâta presiune pe săracul copil să-și aleagă un profil, nu un job. Am ales categoria spre care vrem să ne îndreptăm, tot alegerea noastră e dacă o urmăm sau nu.

Ești capabil de orice dacă îți dorești destul de mult.

Fă-ți din pasiune o carieră, pentru că înainte de toate sunt fericirea și sănătatea ta emoțională. Nu-ți irosi următorii 40 de ani din viață făcând ceva ce nu-ți place. Vei albi de pe la 30 de ani și vei fi un bătrânel morocănos.

Deci, urmează-ți visul indiferent de profil. Iar dacă visul tău e să devii vânzător la KFC, go for it! Roșu prinde pe oricine și mai ai și mâncare gratis. Eu cred în tine.