examenele de admitere susținute online
examenele de admitere susținute online

Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, este de părere că examenele finale și semestriale ar trebui date online. El crede că, Evaluarea Națională, examenele semestriale, Bacalaureatul și examenele de admitere ar trebui susținute online ca metodă de prevenție împotriva îmbolnăvirii cu Coronavirus.

În Educație, a fost nevoie de schimbări majore, iar pentru  a continua procesul  educațional,  a fost  nevoie de eforturi în plus,  atât din partea profesorilor, cât și  a studenților și  elevilor. „Am trăit două luni grele, care au generat, că recunoaştem sau nu, efecte fizice şi psihice complexe. Pentru noi toţi! Pentru elevi, studenţi, părinţi – dar şi pentru profesori!”, este de părere Sorin Cîmpeanu. El știe că este dificil, atât pentru profesori, cât și pentru elevi, să se adapteze la situația actuală: Ca preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, ca preşedinte al CNR, ca preşedinte al AUF (…)vă mărturisesc că este mai greu decât ne-am fi putut aştepta!” 

Președintele Consiliului Național al Rectorilor consideră că examenele ar trebui date online, atât pentru  siguranța profesorilor, cât și a elevilor.

În opinia sa, examene precum cele semestriale, Evaluarea Națională, Bacalaureatul sau examenele pentru admiterea elevilor în învățământul  superior, ar trebui  date online!  „Examenele de semestru, de an, de finalizare studii şi de admitere trebuie susţinute preponderent online! Acolo unde totuşi nu se poate din motive obiective va trebui o atenţie foarte mare pentru respectarea tuturor regulilor de distanţare socială”, declară Președintele CNR într-un interviu  acordart Agerpress.

El este de părere că, la momentul  actual,  există difererențe în procesul  de evaluare al  elevilor:

Suntem conştienţi că există discrepanţe în modul de evaluare/ notare în şcolile româneşti, dar acestea, din păcate, nu se pot soluţiona acum, pe moment. Am convingerea că fiecare director de şcoală, liceu său fiecare decan ori rector ştie să discearnă. Am încredere că nimeni nu îşi doreşte să escaledeze riscuri care nu sunt absolut necesare ori întemeiate”.

El  consideră  că, în contextul actual, avem este nevoie să aibe loc acțiuni responsabile:

„Fiecare sistem de învăţământ îşi decide regulile şi procedurile proprii, însă nu trebuie să uităm că situaţia este diferită în fiecare ţară, că nu avem acelaşi nivel de răspândire a virusului. Este extrem de important să acţionăm cu responsabilitate, fiecare dintre noi la nivelul lui”. 

Sorin Cîmpeanu susține că tinerii joacă un rol principal în societate, iar  astfel,  educația  lor este importantă și  trebuie să  se realizele, indiferent de mijloace:

„Nu ne permitem să nu ne luptăm pentru tineri, care sunt de fapt viitorul nostru, al tuturor. Este nevoie de multă creativitate şi multă voinţă pentru a găsi soluţiile cele mai bune de a merge înainte respectând pe ceilalţi şi pe noi, asigurându-ne că măsurile de protecţie sunt respectate aşa cum ne recomandă întreaga comunitate a medicilor şi cercetătorilor în domeniu”. 

Președintele CNR știe că sistemul  educațional se află într-o situație de criză. Coronavirusul provoacă Sistemul de Învățământ să se adapteze la situația actuală, la starea de urgență și cea de alertă.

El consideră că, nivelul  de calitate al învățământului stă în mâinile profesorilor și  are încredere că  ei  vor reuși să facă față situației:

Depinde de experienţa şi dedicaţia profesorului, precum şi de aria sa de expertiză ca să elaboreze teme/ subiecte creativ, nu repetitiv. Poate că asta este o şansă şi o provocare extraordinară pentru profesorii români… Sunt convins că profesorii au acest potenţial!”

La finele interviului, Președintele CNR mărturisește că nu este sigur că s-au luat cele mai bune decizii. El este de părere că rezultatele nu  se vor vedea momentan. Dar crede că, ar trebui să percepem dificultatea situației actuale, ca fiind o formă de progres: Nimeni, (…) nu poate avea garanţii certe că s-au luat hotărârile cele mai bune într-o situaţie atipică, fără precedent în ”’epoca modernă”’. Istoria va dovedi… În educaţie deciziile de azi se traduc prin efecte peste ani. COVID ne învaţă pe toţi că trebuie să progresăm! Păstrând distanţa…” , declară Sorin Cîmpeanu, Președinte al Consiliului Național  al Rectorilor.