Picasso
Picasso

Fiecare persoană are un idol sau o personalitate care îl inspiră. De ce Pablo Picasso a ajuns o imagine demnă de urmat pentru mine?

M-am regăsit atât de mult în ceea ce a făcut încât am început să studiez cât mai multe despre el. Dădusem de un citat:

Când eram mic mama mi-a spus: „Dacă te duci în armată, vei deveni general. Dacă te duci la seminarul teologic, vei deveni Papă.” În schimb am devenit artist şi sunt Picasso.

Era o reflexie pentru mine. Cred că pentru orice copil care visează să fie scriitor, pictor sau orice fel de artist Picasso poate fi un zid de sprijin pentru tot ceea ce înseamnă ambiție și motivație. Și știm cu toții cât de multă susținere au tinerii artiști și cât de bine venite sunt acestea pe drumul pe care am ales să-l urmăm.

Picasso nu a stagnat, din punct de vedere al domeniilor artistice, încercând tot ce i-a rezervat talentul său înnăscut

Și când m-am documentat despre ramurile pe care le-a pătruns cu voință de cunoaștere și curiozitate a fost o lecție pentru mine. Chiar dacă era evident că se pricepe la pictură acesta nu a vrut să se oprească acolo. A fost un artist complex. Picasso nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol. Este incredibil faptul că Pablo Picasso a avut aproximativ 80 de ani de activitate artistică, în care a reușit să creeze multe opere de artă în pictură, sculptură, poezie, desen etc.. Oricum, trebuie menționat faptul că a avut prima expoziție la varsta de doar 13 ani.

Că veni vorba de poezie, această poezie m-a fascinat:

„I walk a lonely road, the one and only one I’ve ever known.
I don’t know where it goes, but I keep walking on and on.
I walked the lonely and un trodden road for I was walking on the bridge
of the broken dreams.
I don’t know what the world is fighting for or why iam being insticated.
It’s for this that I walk this lonely road for I wish to be
ALONE!
So I’am breaking up, breakin’ up. […]”.

Eu, cel puțin, cred că Picasso vrea să transmită ideea de însingurare, dar nu cea bacoviană. O singurătate personală, chiar egoista, pe un drum necunoscut. Lumea se luptă, dar nu știe pentru ce. Acest eu liric preferă să se îndepărteze de valorile greșite și nejustificate lumești, croindu-și singur propria cale pe drumul vieții, putându-se observa chiar și în opera sa plastică. A plecat de la desene și picturi realiste și a ajuns la unele abstracte, descompuse și ambigue. Ciudat este că acesta exprimă singurătatea în poezie, dar niciodată în picturi. Probabil pentru a fi el stăpânul creației, ci nu invers, în cazul pasiunii sale prime: pictura.

Dacă vreți să citiți mai multe poeme de Pablo Picasso, la Cărturești găsiți prima antologie de versuri a sa, tradusă în limba română.

Vezi pretul la Carturesti

Un mic lucru foarte special la Picasso a fost că acesta nu a rostit prima dată cuvâtul mamă, dar nici tată ci… creion.

Pablo Picasso a fost un reprezentant al curentului artistic modern, cubismul. Acesta, împreună cu Georges Braque, sunt considerați a fi inițiatorii acestui curent, tocmai prin picturile excentrice și de impact, perspectiva acestora aflâdu-se tocmai în Renaștere

Dacă vreți să aflați mult mai multe despre Renaștere, dați click aici!

Cu toate acestea, pe lângă stilul său revoluționar, arhicunoscut în tot secolul al douazecelea, dar și în prezent, Picasso a fost cunoscut și pentru viața sa personală, ușor controversată

Acesta avusese 3 soții: Olga Khokhlova, Françoise Gilot și Jacqueline Roque, dar și alte femei iubite, precum Fernande Olivier, Marie-Thérèse Walter sau Dora Maar. De asemenea, în anul 1944, octombrie, intră în Partidul Comunist Francez, stârnind o sumedenie de controverse. Înfuriat că în lume se specula cum că ar fi spus cum că „arta și politica nu au nimic în comun”, acesta a replicat pentru revista „Les Lettres Françaises”: „Ce credeți că e un artist? Un imbecil care are doar ochi de pictor, urechi de muzician sau o liră la fiecare etaj al inimii…? Din contră, el este și o ființă politică, mereu atentă la evenimentele mondiale neplăcute, febrile sau favorabile, modelându-se pe sine în imaginea lor”, conform europalibera.org

Genialitatea sa a marcat un întreg secol și a reinventat arta. Cert este că încă este foarte cunoscut peste tot pe glob. Nu contează câte prenume avea sau ce tablouri a pictat. Lumii, când aude de Picasso, îi vine în minte un singur lucru: pictura, iar asta este genialitatea. Să te remarci prin pasiunea ta cea dintâi, indiferent de domeniu. Trebuie să învățăm ceva din asta, mai exact că putem muta munții din loc prin pasiune, muncă și dedicare. Trebuie doar să descoperim unde strălucim. Tu cum ai schimba lumea?

Autori: Alexandru Cojocariu și Lorena Moldovan