Ministrul Educației
Ministrul Educației

Ministrul Educației, Monica Anisie, vine cu precizări legate de notarea elevilor care încheie anul școlar online:

Dacă elevul nu a avut nicio notă și nu a participat la lecțiile online, media de pe primul semestru devine medie anuală.

Dacă media e sub 5, profesorul va stabili modalitatea în care să dea o lucrare/proiect. Nota din proiect devine media anuală. Dacă avem două note, media se încheie fără probleme. Dacă elevul vrea să-și mărească media, profesorul poate să-i pună note pentru perioada școlii online și în felul ăsta se încheie media”. 

Anisie a discutat și despre durata pe care ar trebui să o aibă orele online: „Orele online pentru gimnaziu sunt de 40 de minute, iar pentru ciclul primar, de 20-30 de minute. Fiecare profesor știe cât pot fi atenți elevii lui. E importantă implicarea părinților. Elevii mici au nevoie de susținerea părinților”. 

Organizare minuțioasă pentru examene

Ministrul a făcut precizări și despre modul de desfășurare a pregătirilor pentru Examenele Naționale și Bacalaureat. Este prevăzută respectarea normelor de distanțare socială, pentru sănătate, atât a elevilor cât și a cadrelor didactice. Elevii vor fi împărțiți pe grupe și li se va lua temperatura! Ei sunt rugați să nu interacționeze unii cu ceilalți, iar fiecare grupă de elevi va avea pauze interdisciplinare pe rând, în intervale orare diferite:

„Școala trebuie să realizeze un orar în așa fel încât o grupă de 10 elevi să nu se întâlnească cu alți 10 elevi. La intrarea în școală va fi întâmpinat elevul de un cadru medical, i se va lua temperatura, elevii vor parcurge un culoar până la intrarea în școală, unde va fi un covoraș cu dezinfectant. Înainte de intrarea elevilor și a profesorilor se va face dezinfecție și vor merge să se spele pe mâini, vor primi măști asigurate de minister. În sala de curs nu vor intra mai mult de 10 elevi și profesorul, vor rămâne două ore pentru pregătire, dacă sunt clasa a VIII-a și trei dacă sunt a XII-a. O oră de curs va dura 50 minute, apoi o pauză de 10 minute. Rugămintea mea e să nu interacționeze cu alte grupe, poate și pauzele se vor da diferențiat. După ore, elevii aruncă masca, vor primi de la școală o altă masca și vor pleca spre casă”, declară Monica Anisie, Ministrul Învățământului.

Conform Digi24, Anisie a discutat cu miniștrii educației din Uniunea Europeană și a propus un calendar comun pentru admiterea la facultate, astfel încât absolvenții de liceu să aibă acces admiterea universităților din Uniunea Europeană.