educație sexuală

Ați citit corect. De curând, președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 3 aprilie legea care prevede obligativitatea studierii educației sexuale în unitățile școlare. Imediat, întrebarea a venit: „Educație sexuală pentru grădiniță?!”

Actul normativ modifică și completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Astfel, responsabile pentru educarea copilului din acest punct de vedere sunt autoritățile administrației publice locale, precum și a oricăror instituții publice sau private care au atribuții în domeniul educației. De asemenea, apare obligativitatea ca în unitățile școlare să fie derulate programe de educație pentru viață și pentru sănătate.

Okay, stai un pic. Păi și grădinița?

Aceasta a fost întrebarea adresată de marea majoritate a părinților. Educație sexuală și pentru preșcolari? Nu mă înțelegeți greșit, susțin introducerea educației sexuale în școli, chiar o văd benefică având în vedere că România ocupă locuri fruntașe la mame minore. Dar nu așa. Deși nu este clar specificat dacă termenul de unitate școlară se referă și la grădinițe,opinia publică este contrariată.

Educația sexuală poate fi de ajutor, iar despre o astfel de experiență puteți citi aici: De ce educația sexuală m-a ferit de probleme

homosexualitatea

Mulți părinți s-au pus în situația în care copilul de 5-6 anișori află despre contactul sexual, despre masturbare și alte subiecte pe această temă.

Și sinceri să fim, la vârsta aia, singurul lucru pe care al trebui să îl știi despre sex este că barza aduce copilul

Știu că mulți etiliști, căci așa îmi place să  îi numesc pe cei care se dau perfecți din punct de vedere moral pe rețelele de socializare, se vor ataca. „Cum? Asta e cea mai bună decizie din învățământul românesc!.” Este absurd ca unui copil de 5-6-7 ani să i se explice cum se realizează contactul sexual, deși el nu a făcut pic de anatomie, ca să aibă habar de sistemul reproducător. Și încă o chestie, iar cu asta îmi cer iertare celor care se vor agita prin comentarii:

cei care susțin educația sexuală la o vârstă așa de fragedă, vor doar să arunce responsabilitatea pe cadrele didactice.

Și nu, nu-l critic pe Iohannis

Această lege TREBUIA DATĂ. Problema apare că TREBUIA ȘI CLARIFICATĂ. Astfel, se evitau neînțelegerile și întrebările, supozițiile și presupunerile, și, Doamne, se evitau și acele petiții online „adresate Avocatului Poporului.” Nu știu, au fost vreodată luate în seamă? Și atunci, cine e de vină? Ambiguitatea. Și oamenii responsabili de această ambiguitate, practic cei care au scris textul legii. Sunt unele lucruri rămase încă nelămurite în majoritatea legilor din țara noastră, dar ăsta este un alt subiect despre care nu vreau să dezbat acum.

Să vorbim despre homofobie!

Prima dată când s-a vorbit despre educație sexuală, am fost șocată. Îmi venea să închid Facebook-ul, ba să-l sun pe Zuckerberg și să-i spun să-l șteargă definitiv că are suficienți bani și poate spiona oamenii și prin alte metode. O adevărată propagandă o pot numi, că și Goebbels ar fi fost mândru, s-a desfășurat la acel moment pe conturile părinților cu frică de Dumnezeu. Din nou, nu critic pe nimeni, doar critic ceea ce este excesiv și atacă fără nicio bază solidă un alt grup de oameni. 

Au apărut poze din tot felul de manuale pentru educație sexuală. Erau pozate paragrafe care vorbeau despre homosexualitate. „Copiii noștri să învețe despre homosexuali?!” Da, de ce? Ți-ar fi teamă că poate și el va fi atras de partea asta și va deveni unul?

Lasă-mă să te întreb: tu ți-ai mai iubi copilul dacă ai afla că este homosexual? 

homosexualitatea

Sunt sigură că majoritatea părinților, sper că toți cei care citesc acest articol, ar spune da. Și atunci de ce îi creșteți homofobi? Educația sexuală are rolul de a-i învăța despre lucrurile care se întâmplă, iar sexul și orientarea sexuală în sine nu mai reprezintă de mult timp un tabuu. V-ați gândit oare că lăsându-i să învețe despre LGBT vor crește fără prejudecăți și vor fi mai calzi?

Revenind totuși, educație sexuală pentru preșcolari?

Nu. Probabil că autoritățile responsabile vor veni cu niște clarificări în acest sens cu ceva timp înainte de începerea noului an școlar, dar eu cred că părinții nu au de ce să își facă griji. Cel mai probabil, grădinițele vor trebuie să desfășoare programe pentru sănătate și viață prin care copiii să învețe despre mâncare sănătoasă și obiceiuri benefice.

Totuși, părinții ar trebui să poarte discuția asta cu copiii lor când va veni vremea. Până la urmă, una este părintele și alta este profesorul.

 

1 COMENTARIU

  1. Poate fi marcant pentru un copil, astfel de educatie, atat de timpuriu. Nici in ceea ce priveste adolescentii, nu as fi tocmai de acord. Traiesc o perioada unica in viata, in care dragostea pentru a putea fi pura si vesnic pastrata in suflet, trebuie sa fie platonica.