Dragoste în vremea holerei
Dragoste în vremea holerei

„Când mă gândesc la moarte, singurul lucru de care-mi pare rău e că s-ar putea să nu mor din dragoste.”

Cică după Romeo și Julieta, Dragoste în vremea holerei ar fi cea mai frumoasă poveste de dragoste care s-a scris vreodată. Ce o face diferită e ancorarea în realitate. Față de restul poveștilor de dragoste cu floricele și inimioare, asta te tulbură și te intrigă constant. Dacă o compar cu Romeo și Julieta, aici lucrurile iau alte întorsături macabre. În romanul ăsta „simptomele iubirii sunt identice cu cele ale holerei”. Doar citind descoperi dacă și ăștia doi se sinucid la final sau trăiesc o iubire până la ultima pagină a cărții. Asta nu-ți spun, dar îți zic că-s doi îndrăgostiți ce au așteptat pentru a fi împreună 50 de ani, 9 luni și 4 zile.

Florentino Ariza e o imitație de Don Juan care are vreo 622 de relații amoroase în palmares. Singura sa iubire, însă, a fost și a rămas Fermina Daza de care se îndrăgostise la 20 de ani. Cu ea s-a iubit pătimaș în tinerețe, dar ea-l refuză și se căsătorește cu un doctor bogat, trădându-i iubirea. Clasic.

Cum am ajuns să citesc cartea asta, nici măcar eu nu mai știu. Știu că din reclamele alea enervante de pe Facebook mi-a apărut una care descria cartea asta. Știam de ea, mi-a tot fost recomandată. M-am convins că e bună. E una din cărțile numai bune de citit și de asociat cu vremea de acum. Cu izolarea și pandemia din 2020. Se aseamănă multe.

Tocmai de aia am căutat-o ca să vad cel mai ieftin preț pentru ea (că n-aveam chef de cheltuit bani aiurea) și am găsit 2 variante pe care ți le las și ție aici.

Vezi pretul la Libris

Vezi pretul la eMag

Ce e interesant la cartea asta e limbajul necenzurat, liber, ca și cum autorul ar vorbi cu tine prin personaje. La un moment dat zice că  „lumea se împarte în două: cei care se cacă ușor și cei care se cacă greu.”

Florentino a trăit o intensă poveste de dragoste cu Fermina, chiar dacă nu e povestea la care visează fetele în copilărie. El îi scria scrisori despre gânduri, despre iubire, despre viață și moarte. Unele scrisori, cele de la început erau pătimașe, de dor și de iubire, cele despre ei. Despre „dragoste sufletească de la mijloc în sus și dragoste trupească de la mijloc în jos.” Dragostea aia oricând și oriunde.  La un moment dat se știau așa de bine încât devenise evervant faptul că, în aproape orice moment al zilei puteau să-și continuie unul altuia gândurile.

„Cât timp ești dispus să aștepți pentru iubire? Toată viața.”

Vezi pretul la Libris

Vezi pretul la eMag

Cine mai scrie scrisori în ziua de azi? Nu de alta, dar să-mi scrie și mie, că-s curioasă cum e sentimentul ăla. Așa, ca fapt divers. Sincer, dacă aș povesti cu tine despre fiecare personaj în parte, ți-aș zice, ca părere personală, că Ariza mi se pare genul bărbatului ce, refuzat fiind de o femeie care s-a căsătorit cu altul, devine obsedat de ea. Deși, în timp, și el se bucură de bani, afaceri și de femei cât nu are anul zile, trăiește în trecutul care nu îi mai aparține. Timp de 50 de ani să vrei o femeie și abia după juma’ de secol să-i mărturisești că încă o iubești e interesant de urmărit. Ariza e personajul care-și dorește o iubire interzisă. Ea, însă, căsătorită cu doctorul Jubenal Urbino, este o mamă și o soție supusă.

„Partea proastă într-o căsnicie e că se sfârșește în fiecare noapte după ce faci dragoste și trebuie s-o iei de la capăt în fiecare dimineață, înainte de micul dejun.”

Vezi pretul la Libris

Vezi pretul la eMag

Dragoste în vremea holerei este un roman care poate fi citit de oricine, dar nu poate fi înțeles de oricine, așa că te provoc să-l înțelegi. De ce? Simplu. Care dracului de bărbat mai așteaptă 50 de ani pentru o femeie care l-a refuzat? Care dracului de bărbat mai scrie scrisori și care dracului de bărbat își face promisiunea că te va iubi toată viața? Când am citit primele pagini, asta mi-a fost întrebarea. Și am găsit răspunsul. Tu poți să-l găsești?

Știi de ce întreb astea? Pentru că poate trăiești o poveste de dragoste în vremea pandemiei, la fel ca mulți alții. Asta dacă nu v-a despărțit distanța. Și dacă nu, tu cât ai aștepta după marea ta iubire?

Știu că-i haos acum cu iubirea în carantină. Tocmai de aceea, am găsit un articol pe care fiecare om care iubește acum, chiar și pe timp de pandemie trebuie să-l citească. Dă click aici dacă te regăsești printre îndrăgostiți.