orele online
orele online

Sunt deja aproape două luni întregi de când ne vedem cu colegii și profesorii numai în mediul virtual. Cum se desfășoară orele online? Suntem mulțumiți de acest mod de continuare al activității? Haideți să facem un mic „bilanț”!

Mai jos am încercat o scurtă și incompletă tipologie a orelor online și a modului lor de desfășurare, atât în ceea ce privește profesorii, cât și elevii.

1. Conștiinciosul

Foarte rar întâlnit pe Classroom, acest tip de profesor funcționează după același ritm ca în timpul școlii. Păstrează orele întru totul în acord cu orarul. Zi de zi, când are oră, trimite un link pe Zoom sau Meet pentru începerea unui apel video. Fie asta, fie trimite materiale pe care te roagă să le rezolvi exact în intervalul orar în care este încadrată ora. Nu lipsește o oră din program în care să nu-ți fi trimisă o lecție, o temă, sau o invitație pe Zoom.

2. Profesorul care-ți dă toată materia rămasă și te lasă să te descurci cum poți cu ea

Acest profesor intră o dată sau de două ori pe ușa virtuală a clasei tale. Îți lasă niște teancuri cu materia scrisă în PowerPoint. Nu-ți dă teme, deadline-uri enervante și nici nu te pune să faci poză la ce ai scris. Își abandonează materia pe Classroom și îți dă libertatea s-o asimilezi cum și când poți.

Altă variantă a acestui tip de profesor ar fi a celui care lunea sau în altă zi îți lasă lecțiile și temele pe toată săptămâna.

3. Profesorul care te anunță cu un minut înainte să intri repede pe Zoom că ai oră

Nu contează că ești pe WC, mănânci sau dormi… Te trezești cu o notificare pe grupul clasei și afli, odată cu restul colegilor tăi disperați că nu au timp să-și aranjeze părul, că în mai puțin de 10 secunde trebuie să fii prezent pe Zoom. Încep orele online, ce mai aștepți?

Acum să vedem și niște tipuri de elevi!

1. Prefăcutul

Prefăcutul e prezent la toate orele online, însă veșnic fără cameră sau microfon. Apare numai cu numele și profită de asta ca să se joace pe telefon sau să facă orice altceva în afară de ore. Cu avantajul că nu primește „absent”!

2. Haiosul

Haisoul e acel elev care stârnește hohote de râs la fiecare apariție fascinantă pe ecran. De ce? Fie e în pat, în pijamale, trezit fiind cu 3 minute înainte, fie ia o porție de lapte cu cereale în timp ce ascultă explicațiile profesorului ș.a.m.d.

3. Panicatul

„Avem temă la ceva?”, „Mâine avem vreo oră?”, „Voi v-ați făcut vreo temă până acum (întrebarea asta vine după două luni de școală și teme online, da)?” etc. Replici veșnic prezente pe grupul de Messenger/Whatsapp al clasei. E mereu confuz. Ba nu-i funcționează codurile, ba nu-i merge microfonul, ba a uitat (pentru a câta oară?) să se trezească… Dacă atunci când încă mergeam la școală mai dădea pe acolo, deși uneori cu părul cam vâlvoi și doi pantofi diferiți în picioare, acum chiar că a pierdut ritmul!

Cu bine, cu rău, cu părinți sau frați pe fundal, cu pisici care plonjează-n cameră și ne sperie colegii… Ne descurcăm!

Dacă mă întrebați pe mine, orele online cele mai frumoase sunt acelea în care nu ne întâlnim doar pentru materie. Îmi plac cele în care profesorii vorbesc cu noi. Verificăm reciproc dacă ne simțim bine și cum facem față acestei perioade. Ne dăm recomandări unii altora. Din fericire, am avut parte și de astfel de ore. Haideți, școala online nu e chiar așa de rea!

Află mai multe despre avantajele și dezavantajele școlii online chiar aici!