Iohannis
Iohannis

Curtea Constituțională a României îl acuză pe Iohannis de „atingere extrem, de gravă” a independenței Curții .

Curtea Constituțională a României acuză pe președintele Klaus Iohannis de „atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi”, după ce șeful statului a cerut reexaminarea deciziei CCR care l-a obligat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Curtea Constituțională susține într-un comunicat că decizia CEDO în ceea ce o privește pe Laura Kovesi nu are legătură cu decizia CCR, care a clarificat raporturile constituționale dintre ministrul Justiției și președinte, fără a o include pe fosta șefă DNA.
Curtea Constituțională precizează în comunicat că decizia CEDO, privind-o pe LAura Kovesi nu are legătură cu cea a CCR, ci cu legea statutului magistrașilor. Judecătorii CCR spun că au discutat în privința relațiilor constitționale dintre ministrul Justiției și președinte, iar Laura Kovesi nu a fost vizitată în această perioadă.

În comunicat s-au declarat următoarele: „Curtea Constituțională nu putea să încalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în fața Curții   Constituționale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competențele autorităților publice. De altfel, deciziile CCR sunt general obligatorii și nu sunt supuse procedurii revizuirii”.  Curtea Constituțională a României, îl acuză pe președinte că a adus o atingere gravă independenței judecătorilor CCR, după ce a cerut reexaminarea deciziei prin care Laura Kovesi a fost revocată de la șefia DNA.

 

Președintele Klaus Iohannis a mărturisit marți, într-o declarație de presă, la decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză Laurei Kovesi, care a contestat demiterea din funcția de procuror șef al DNA.   Conform Digi24.ro, președintele Iohannis a declarat că „CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”.

Într-un comunicat  dat de Curtea Constituțională Română, se precizază următoarele:

Având în vedere Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, din data de 5 mai 2020, pronunțată în cauza Laurei Kovesi împotriva României, Plenul Curții Constituționale a României, cu majoritate de voturi, face următoarele afirmații:

  • Deși comentariile din spațiul public au promovat ideea încălcării de către Curtea Constituțională a dreptului la un proces al  Laurei Codruța Kovesi și a invalidării Deciziei Curții Constituționale, se constată că CEDO nu a efectuat un control cu privire la judecata juridică și soluția pronunțată de Curtea Constituțională, de altfel, nu avea competența să o facă;
  • Hotărârea CEDO a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior şi fără legătură cu cel analizat prin decizia Curţii Constituționale;
  • În decizia menţionată, Curtea Constituţională a decis cu caracter general obligatoriu şi pentru viitor care sunt raporturile constituţionale între ministrul justiţiei şi Preşedintele României, precum şi natura actelor acestora;
  • Codruța Kovesi nu a fost parte şi nici nu putea fi parte în procedura de rezolvare a conflictului juridic de natură constituţională care vizează exclusiv raporturile dintre autorităţile publice cu privire la exercitarea competenţelor lor constituţionale, şi nicidecum judecarea unor raporturi juridice care implică persoane fizice. De altfel, în toate legile statelor, curțile constitușionale nu analizează drepturi și libertăți esențiale.
  • Aşadar, Curtea Constituţională nu putea să încalce dreptul la un proces corect al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în faţa Curţii Constituţionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competenţele autorităţilor publice.
  • În discursul lor public, autorităţile publice, şi anume Preşedintele României şi Prim-Ministrul Guvernului, folosesc motive incomplete şi inexacte, fără a confirma natura, conţinutul şi obligaţiile rezultate din cele două acte jurisdicţionale.
  • În spaţiul public sunt transmise unele informaţii care nu prezintă problema de drept în ansamblul său.
  • Deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurându-se de autoritate de lucru judecat.
  • Îndemnarea publică la reexaminarea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi.
  • Legiuitorului îi revine obligaţia de a da curs hotărârii CEDO, în măsura în care devine definitivă, prin identificarea soluţiei legislative corespunzătoare şi nu a celui vizat prin decizia Curţii Constituţionale.

Autor: Daiana Grețcu.