Renașterea și arta modernă sunt prieteni foarte buni. Fie ca vorbim de Giotto, Michelangelo, Rafael, Da Vinci sau Picasso, Salvador Dali, Jackson Pollock, plus mulți alții. Posibil să te întrebi ce caută niște artiști din epoci total diferite, despărțiți de câteva sute de ani, băgați în aceeași oală. Pe lângă faptul că au avut ei treabă cu ce înseamnă arta adevărat, un singur cuvânt pot spune că-i întrunește: GENIUL. Iar în acest prim articol, vorbim despre Renaștere.

Ce a fost și ce înseamnă Renașterea?

Renașterea este o perioadă total revoluționară pentru ce înseamnă artă. Aici se readuc pe masa de lucru arte din trecut, sub o altă formă, punându-se amprenta pe sufletul uman. Pictura realistă prinde contur prin dezvoltarea îmbinărilor culorilor, înțelegerea efectului tridimensional și importanța radienilor dintre lumini și umbre. Toate aceste și multe altele iau naștere și sunt duse la cel mai înalt nivel.

Primii artiști care și-au pus puternic amprenta: Giotto di Bondone

Aduce în picturile sale ideea perspectivei, de aici rezultând efectul de spațiu tridimensional în artă plastică. De asemenea, a fost printre primii artiști ce au adus elementele de perspectivă forțată. Ce rol are perspectiva forțată? Ajută la implicarea directă a privitorului în lucrarea pe care o privește, crescând dinamismul personajelor, uneori poate chiar intrigă. Câteva dintre lucrurile celebre sale lui Giotto: Intrarea în Ierusalim ( Capela Scrovegni, Padova); Madonna in maestà, Lamentation , Madonna di San Giorgio Alla Costa etc.
    
(Intrarea în Ierusalim)

Masaccio

Este un pictor foarte de seamă, fiind recunoscut pentru abilitățile sale de reprezentare a expresiilor faciale. A fost un revoluționar în ceea ce înseamnă transpunea chipului uman și multiplele perspective ale acestora. Este printre primii pictori care reușesc să reprezinte profiluri, semi-profiluri, personaje cu spatele. Lucrările sale vorbesc de la sine, așa că vă invit să admirați seria de fresce pictate pentru biserica Maria del Carmine (Florența)
(Una dintre cele 4 picturi menționate mai sus, mai exact Simon Magus și Răstignirea Sf. Petru)

Piero della Francesca

Maestru al perspectivei, al formelor geometrice și al culorilor exprimate cu atât naturalețe în picturile sale. El aduce simbolistica pe plan artistic, ceea ce implică și mai mult privitorul, acesta încercând să deslușească misterele ascunse cu pensula în spatele unor culori ce alcătuiesc un tablou. Câteva dintre celebrele sale lucrări: Episoadele din „Legenda adevăratei cruci”; Învierea și Biciuirea lui Christos; Altarul din Brera.
( Bătălia dintre Heraclius și Chsroes)

Sandro Botticelli

Aduce frumosul feminin exprimant nu într-o manieră sexuală sau pornografică, nici pe aproape. Femeile lui erau foarte frumoase și elegant reprezentate. Pe lângă acesta, el aduce personajul nud la un alt nivel, pus frontal și direct în opera „Nașterea lui Venus”, pictură de aproximativ 2 metri înălțime, cam nu prea au unde să-ți faci fugă ochi. Puteți vedea geniul din el și în alte numeroase picturii: Venus și Marte; Calomnia; Primăvară; Adorația Magilor; Buna vestire etc.
(Primăvara)
În caz de te-au impresionat acești artiști, poți începe să lucrezi și tu, click aici!

Acum să aducem vorba despre titanii curentului renascentist

Sigur sunt cei mai de seamă, cunoscuți și consacrați artiștii ai tuturor timpurilor: Rafael, Michelangelo și Leonardo da Vinci. În toată opera lor se vede cum talentul, munca, pasiunea, devotamentul se împletesc și dau naștere la adevărate opere de artă.
Ar trebuie să scriu pagini întregi despre opera și geniul lor, dar mă rezum la câteva paragrafe:

Michelangelo Buonarroti

Un geniu al sculpturi având lucrări aproape perfecte din punct de vedere anatomic. Toată viața lui a pictat și sculptat. A trăit cam 90 de ani, deci a avut timp să creeze unele dintre cele mai maiestuoase lucrări: Capela Sixtină, unde regăsim Crearea lui Adam, Judecata de Apoi; Sculpturi: David, Moise, Pietà.
Din câte se speculeză, Rafael îl admira enorm pe Michelangelo, doar că cel mai bătrân nu prea îl agrea, spunând că-i fură muncă. Nici cu Da Vinci nu se prea înțelegea, având la un moment dat o serie de reproșuri. Oricum, omul aceasta are nevoie de propria sa statuie.
(David)

Rafael Sanzio

Rafael reprezintă omul într-o lumină de culori naturale și luminoase, poziții naturale expuse într-o valoare multiplă de perspective. Abilitatea de a înțelege tehnicile artiștilor predecesori, a însemnat un mare plus, astfel, asupra lor, punându-și propriul geniu în opere. Din păcate a trăit foarte puțin, 37 de ani, dar suficient cât să creeze minunate lucrări: Școala din Atena; Madonna Sistina, Madonna della Sedia, Triumful, Punerea pe cruce.
( Triumful Galateei)

Leonardo Da Vinci

Geniu al anatomiei, al fizionomiei, expunând în lucrări poziții ingenioase . Maestrul tonurilor, al gradienților de lumină și umbră. Având în vedere că, avea nenumărate cunoștințe acumulate din restul domeniilor studiate de el, completează sfera tehnicilor utilizate în artă . Pe departe, cea mai cunoscută lucrare a sa din lume este Monalisa (în caz de nu știai, celebrul tablou a fost furat în anul 1911. Ce ar face un om cu un tablou ce nu mai face parte din curentul său actual? Vorbim în articolul următor), după care Cina Cea de Taină. Pe lângă, sigur merită să admirați și Botezul lui Cristos, Madona Benois, Madona pe Stânci, Buna Vestire, Sf. Ioan Botezătorul.
(Madonna pe Stânci)

O problemă, da și nu..

Un specific acelei perioade este libertatea de exprimare, pe care nu o întâlnim la renascentiști, din acest motiv se găsesc doar tablouri cu tematică religioasă. Prin acest mod nu-și puneau tot poporul și clerul în cap, plus că aveau deschiderea ușilor papale, spre a vinde.
În următorul articol vom vedea că în secolul al XX-lea nu mai există această obligație, geniul manifestându-se la alt nivel simbolic, cromatic și de perspectivă.
(sursa photo: Wikipedia)