laptop
laptop

În perioada asta e destul de probabil să ai nevoie de laptop nou, fie pentru că ai de făcut ore online și n-ai pe ce, fie că acum lucrezi de acasă și ai nevoie de ceva puțin mai puternic. Deci, o să îți spun câteva criterii după care să te uiți și îți voi recomanda câteva laptop-uri ce merită cumpărate cu vârf și îndesat.

În privința specificațiilor, ai de verificat următoarele lucruri:

  1. Trebuie să aibă SSD neapărat, fie că are SSD și HDD sau doar SSD. Recomand un minim de 256gb, pentru a avea minim 200gb stocare după instalarea sistemului de operare. Decât să alegi ceva cu HDD intern, mai bine cumperi un HDD extern, e mai ieftin și mult mai practic. Acest Seagate Expansion de 1TB e o alegere bună, la 233 de lei.
  2. Dacă preferi procesoarele Intel, evită cele de generație mai veche decât a 8-a (ex. i3-7130U, i7-6948DU, etc). Dacă ți-e indiferent, alege întotdeauna laptop-uri cu procesoare AMD Ryzen, deoarece sunt mai performante și mai ieftine decât ce oferă Intel în majoritatea cazurilor.
  3. Evită plăcile video AMD, cu excepția celor integrate(Radeon Vega 3, Vega 8, RX Vega 10, etc.).

Pentru cei ce vor un laptop performant, pentru multitasking intensiv, gaming, editare foto/video:

  1. Dacă bugetul îți permite doar laptop-uri cu placă video integrată, optează pentru un laptop cu procesor AMD Ryzen, deoarece plăcile integrate Vega sunt mult mai puternice decât HD Graphics-urile din Intel-uri.
  2. Dacă ai de ales între placă video dedicată cu 4gb RAM sau memorie RAM mai multă și placă integrată, întotdeauna alege varianta cu memorie RAM mai multă. Performanțele sunt întotdeauna mai mari, indiferent că e vorba de jocuri video sau de editare foto/video, dar mai ales multitasking.

Ca să îți ușurez munca, am ales toate criteriile menționate mai sus și le-am filtrat pe PCGarage. Prin urmare, poți fi sigur că vei cumpăra ceva solid dacă alegi unul din laptop-urile din lista aceasta.

Acestea fiind spuse, iată câteva laptop-uri pe care să nu le ratezi:

  • Pentru cei cu buget foarte redus, HP 15-da0194nq e un laptop pentru cei care vor un PC pe care să lucrezi în Microsoft Office, să navighezi internetul și să te uiți la filme pe Netflix. Are SSD și o baterie cu o capacitate decentă, deci la doar 1230 de lei la PCGarage, e o afacere bună.

 

  • Alegerea cea mai bună din punct de vedere al raportului calitate-preț este HP 15-db1022nq, care are un procesor foarte bun, cu 4 nuclee și 8 fire de execuție, alături de 8gb RAM și un ecran Full HD. Pe el poți liniștit să faci multitasking și să joci jocuri E-Sports sau chiar AAA-uri mai vechi cu performanțe acceptabile. Acesta e la reducere pe PCGarage, la prețul de 1900 de lei.

 

  • În caz că vrei un laptop care să te țină câțiva ani, fără să observi încetiniri sau probleme în privința performanței, HP Gaming Pavilion 15-ec0029nq e un pachet aproape complet, lipsindu-i niște stocare. Partea bună este că, pe lângă procesorul puternic, cei 16gb RAM și placa video GTX 1650, acesta oferă și un spațiu liber pentru un HDD/SSD intern, dacă nu vrei să optezi pentru stocare externă. E clar că te vei putea juca orice pe el și vei putea edita orice cu brio, toate acestea într-un device portabil. PCGarage îl oferă la un preț special de 3500 de lei până în 8 mai, deci, dacă ai nevoie de un laptop pe care să te poți baza în orice situație, acesta e alegerea ta.