CCR
CCR

Curtea Constituțională a României (CCR), încalcă însăși Constituția! Instituția statului  a fost dată în judecată pentru încălcarea legii!

CCR a refuzat să dezvăluie informații de interes public jurnalistei Ioana Ene Dogioiu! De aceea, istituția din subordinea guvernului a fost dată în judecată, după ce a refuzat în mod repetat să ofere informații privind cererea subită de modificare a unei decizii privind prevenirea și sancționarea faptelor de corupție!

Într-o  anchetă jurnalistică, desfășurată de Ziare.com, jurnalista investiga celebrul dosar „Bombonica”. Cazul se referă la faptul că, Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, a dat o lege prin care pedepsele privind faptele de corupție sunt reduse considerabil! Astfel, în cadrul  dosarului, ea a fost acuzată de abuz în serviciu! La acea vreme, în 2017, cazul a făcut vâlvă!

Jurnalista, care, la acea vreme, investiga cazul  respectiv, a primit informații cum că procurorul Cosmin Grancea, a cerut modificarea deciziei Curții Constituționale! Motivul? În Decizia 392/2017, privind identificarea și sancționarea faptelor de corupție, există o eroare! Procurorul acuză CCR că declarațiile date de el în dezbateri au fost greșit redate! El a cerut revizuirea Deciziei și corectarea erorilor!

Pe lângă că declarațiile procurorului Grancea au fost  greșit redate, ele au  fost cu  totul  scoase din context!

„Cu alte cuvinte, procurorul Grancea reclamă că, așa cum a fost ea publicată in Monitorul Oficial si pe site-ul CCR, redactarea deciziei i-a distorsionat vorbele, (…) că anumite susțineri ale sale au fost cenzurate”. „(…)surse judiciare afirmă că distorsiunea este atât de gravă încât în conținutul cererii sale, procurorul Grancea a arătat că o prestație ca aceea care îi este atribuită in continutul deciziei, ar fi descalificantă dpv. profesional ”, scrie jurnalista în ancheta sa.

Curtea Constituțională a refuzat cererea!

Refuzul pune la îndoială corectitudinea Curții Constituționale! Mai  departe, în investigația sa, jurnalista cere amănunte legate  de refuzul primit de procuror. Curtea Constituțională  nu  a acceptat să dea informații legate de acest abuz! Astfel, instituția statului a încălcat legea 544/2001, care presupune accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public. Cu  alte cuvinte, Curtea Constituțională și-a încălcat propria lege:

„Nu mi se spune că înregistrarea nu există, ci doar că CCR nu vrea să mi-o dea. Iar dacă informatiile cerute de mine sunt transmise in direct pe Internet, e clar că sunt publice. (…)  Într-adevăr la CCR a fost comis un fals intelectual cu ocazia redactării Deciziei 392/2017 prin alterarea gravă a pledoariei procurorului Cosmin Grancea si ulterior a fost comis un abuz prin refuzul corecturii solicitate …”, scrie Ioana Ene Dogioiu în articolul său.

Deci, în opinia jurnalistei, nu există nici un motiv plauzibil pentru care să se refuze publicarea informațiilor! Atfel, singurul motiv rămâne că Intituția statului, Curtea Constituțională, este vinovată și dorește să ascundă un abuz!

„Nu văd niciun motiv pentru care, dacă nu era in culpă, dacă nu avea nimic de ascuns, CCR nu punea la dispoziția celor interesati toate informatiile legate de acest incident(…) . Ce altă explicatie poate exista pentru această (…) încălcare a Legii 544? ”

În acest  context, jurnalista a dat  în judecată Curtea Constituțională pentru acuzațiile de mai  sus! Curtea de Apel București a horărât definitiv că instituția statului încalcă legea, conform revista 22.ro  Deci,  acolo într-adevăr există un abuz! Declarațiile procurorului Cosmin Grancea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au  fost denaturate de către Curtea Constituțională! Când el a cerut modificarea prezentei Decizii, Curtea Constituțională i-a refuzat inițiativa. Atunci când jurnalista Ioana Ene Dogoiu a cerut contextul refuzării propunerii de modificare, Curtea Constituțională nu a fost  de acord să ofere informații legate de refuz. Astfel, în acest  caz, însăși Curtea Constituțională estegăsită vinovată pe motiv că își încalcă propriile legi: „CCR a incălcat Legea 544 si art. 31 din Constituția României”, după cum scrie Ziare.com

Sursa foto: Google