Trooper

Alin Dincă, mai cunoscut după porecla sa, Coiotu, solistul trupei Trooper, a fost de acord să ofere un interviu pentru Revista POV21. Am discutat cu acesta despre sistemul educațional din România, greșelile oamenilor, revenirea lor pe scenă și… muzică, mai puțin decât am fi dorit.

Î: Știu că va fi o primă întrebare ciudată, dar… Trooper are acum bere cu numele ei?

R: Nu e ciudată. Am lansat în urmă cu trei ani berea „Tari ca munții”. Acum ne-am dorit să avem și un sortiment nou. Așa a apărut berea „Trooper România”. Băieții din trupă sunt mari amatori de bere. Trebuia să facem și pasul ăsta.

Î: Alin, ești un îndrumător. Adică… după mine, încerci să schimbi percepții și blocaje mintale sau deprinderi comuniste. Cum ai ales să faci asta pe Facebook, și chiar prin melodii?

R: Nu a fost o alegere. Nu este nici acum. Am spus mereu că aș face eu un pas în spate, dacă alții cu mai multă expunere ar începe să vorbească și să arate cu degetul. Însă, mulți nu vor să deranjeze. Îi interesează mai mult prezentul. Nu văd în perspectivă. Prin urmare am început să trag semnale de alarmă. Nu pot să înțeleg cum atât de mulți oameni nu au reacție. Este suficient să privești în jur cu obiectivitate. Suntem o țară în genunchi. Cu toate astea, unii încă trec și se prefac mereu că nu văd nimic. Nici la sistemul medical, nici la sistemul educațional, nici la nivelul taxelor… nicăieri.

Î: Tu unde vezi problema? Au oamenii o parte mare din vină?

R: Nu pot să spun dacă au o vină mare sau mică. Pot să spun că mulți sunt „complici”. Când vezi prăpăd în jur, însă tu nu iei nicio măsură… ești complice! Mulți au copii în școli. Nu pot spune că nu știu ce se petrece acolo. Majoritatea am trecut prin spitale. Nu putem spune că nu știm teroarea din sistem. Toți vedem zilnic ce fac și ce spun politicienii. Și tot le găsim scuze. Toți vedem cum dispar păduri, cum sunt vândute sau cesionate resurse, și ne străduim să uităm repede. Știm cu toții că suntem pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de mame minore, analfabeți funcțional, la consumul de pastă de dinți, la sisteme de canalizare, la politicieni cu dosare penale. Știm că nu mai avem modele reale. Copiii de astăzi vor să fie asistente TV, „vlogări” și interlopi! Am ajuns în punctul în care copiii nici măcar nu se mai joacă. Stau pe internet și se uită cum se joacă alții! Credeam că după ce au renunțat la mișcare și s-au „mutat” cu jucatul pe computer… nu se poate mai rău. Dar ce să vezi? Acum se uită cum se joacă alții. Este o lume urâtă. Dacă nu reușim să o schimbăm… o să fie rău de tot. Fără educație solidă o să ne ducem dracului!

Î: Cum poate veni schimbarea, mai ales în educație?

R: Din păcate, oricât am repeta povestea aia cu „schimbarea începe cu tine”… este mult mai greu. În primul rând, avem nevoie de o clasă politică serioasă. Avem nevoie de profesori care ajung la catedră cu o notă mai mare de 3. Știm cu toții câți profesori buni nu au loc de cei băgați cu pile și interese politice. Avem nevoie de școli în care elevii să meargă cu plăcere. Nu ruine. Nu clădiri fără aviz ISU. Avem nevoie ca părinții să înțeleagă cât de importantă este implicarea lor în educația copiilor. Dacă acasă copilul vede „bombardieri” și aude cum oamenii vorbesc cu „ei este”… fix asta va face și el. Dacă acasă copilul vede un părinte care nu-i acordă nici măcar 10 minute pe zi pentru că „trebuie să fac bani”… copilul asta va înțelege. Banul este mai important decât educația, iubirea, prietenia etc. Pot să vorbesc despre subiectul ăsta două zile, fără să mă opresc. Educația a fost cel mai rău lovită în ultimii 30 de ani.

Î: Alin, să trecem și la partea pentru care, mai mult sau mai puțin, vorbim acum. La cea… muzicală. Ce este Trooper pentru cei care încă nu au auzit de trupă, și ce este Trooper pentru cunoscători?

R: Din păcate, este singura întrebare la care nu pot răspunde. Eu știu doar ce înseamnă Trooper pentru mine. Pentru altcineva… nu știu. Mă bucur să văd oameni la concertele noastre, mă bucur să știu că unii au tatuaje cu noi, alții s-au căsătorit pe muzica noastră, alții și-au numit copiii după noi… atât doar cât nu pot să știu ce este în sufletele lor. Sunt doar fericit să știu că uneori le aducem un minut de bucurie. Este incredibil să vezi cum o trupă de prieteni din Târgoviște, o trupă care nu a plecat cu gânduri de făcut bani, „agățat” fete etc, a reușit fără sprijinul radiourilor și al televiziunilor să ajungă la așa de mulți oameni. Sunt recunoscător pentru asta.

Î: Succesul vostru stă în sinceritatea din versuri?

R: Cred că în sinceritatea noastră ca trupă. Spuneam asta și prin 2006. Lumea simte că suntem reali. Nu jucăm roluri, nu avem povești în cap. Așa suntem și în viața de zi cu zi. Uneori ne certăm și între noi. Însă este normal… și nu avem pretenția că totul este roz. Tocmai de aici vine și sinceritatea. Suntem cât se poate de normali.

Î: Cum rezistați perioadei de pandemie fără concerte, fără întâlnirile cu fanii?

R: Greu. Iubim să cântăm. Ne lipsește teribil. Cât despre prietenii trupei… încerc să fiu cât pot de prezent în online, pe Facebook și Instagram. Mă străduiesc să răspund tuturor. Am făcut câteva live-uri. Din păcate, nu avem ce să facem. Asta este situația. Mă tem că va trece mult timp până vom putea cânta iar. Aș estima un început de 2021.

Î: Am văzut ieșirea unui domn cum că… trupele să facă live-uri pe Facebook și așa să-și mulțumească fanii. Cum ți se pare?

R: Mult spus „domn”. Forma de viață a vrut să spună ceva. Pentru că este prea orgolios să tacă. I-am urat atunci, îi urez și acum: „Cât câștigă artiștii din acele live-uri, atât să aibă el pensia”.

Î: Care este mesajul tău pentru prietenii rock-ului și trupei Trooper?

R: Să se bucure de viață. Să se bucure de tot ce este frumos. Sper să ne revedem sănătoși cu toții! Vă așteptăm și pe paginile noastre de YouTube, Spotify, Facebook, Instagram.