INSP
INSP

În Italia, Marea Britanie sau Luxemburg, se ține scoteala oamenilor testați pentru Covid-19. La noi însă, situația este alta! Într-o  anchetă desfășurată de libertatea, s-a descoperit că Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) nu menține evidența cetățenilor testați pentru Covid-19.

Conform Grupului de Comunicare Strategică, Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 175.374 teste”, potrivit comunicatului dat joi. Numărul exact al persoanelor testate nu este cunoscut, deoarece persoanele depistate pozitiv sunt testate de mai multe ori.

Din intervul al Libertatea, acordat de către  INSP, reiese că numărul de teste nu coincide cu numărul de persoane testate: „Până la data de 30.04.2020 s-au efectuat 175.374 testări (nu persoane testate!)”, spune reprezentantul INSP.

De asemnea, în rândul persoanelor din prima linie, care s-au infectat cu noul virus, se cunoaște numărul testelor, dar la fel, numărul persoanelor testate este, în continuare, necunoscut. Întrebat de Libertatea câte persoane din rândul cadrelor medicale au fost testate, reprezentantul INSP a putut spune doar numărul de persoane infectate: „Până la data de 30.04.2020, erau 1.411 infectaţi (unități sanitare, servicii ambulanţă)”. Institutul de Sănătate Publică nu ține nici evidența polițiștilor care  s-au îmbolnăvit de Covid-19. Întrebat de Libertatea dacă are informații legate de numărul de persoane testate care se află în subordinea MAI, reprezentantul INSP spune doar că nu sunt informații legate de acest subiect: „Nu deţinem astfel de date” .

Dacă la noi situația se arată astfel, în țări precum Italia, Marea Britanie sau Luxemburg este ținută o numărătoare mai  exactă a populației testate. 

În Italia, numărul de persoane testate este de peste 1.313.460, adică aprox. 2% din populație. Până miercuri, în Italia s-au efectuat aproape 2 milioane de teste. Capacitatea de testare împotriva noului virus, trece de 6 mii de teste zilnic, conform Libertatea.

În Marea Britanie, peste 1,2% din populație a fost testată împotriva Covid-19. Conform Libertatea, 1.313.460 de persoane au fost testate, iar din aceste teste, peste 165 de mii au fost pozitive. Capacitatea de testare a britanicilor este de aproximativ 75 de mii de teste/zi, iar până acum au fost efectuate peste 818 mii de teste.

Ministrul Sănătății din Luxemburg, anunță că, până acum au fost testate 41.758 de persoane, adică aproximativ 8% din populație. La ei, 89 de oameni au  decedat și au fost înregistrate aproape 4 mii de cazuri  de îmbolnăvire cu Covid-19, depistate pozitiv.

Cadre medicale de la noi infectate cu Covid-19! Câți dintre medici s-au îmbolnăvit? Citește aici!