copiatul la teste
copiatul la teste

Oare e ok copiatul la teste? Vă rog să vă imaginați următorul scenariu atât de des întâlnit: Suntem într-o clasă cu elevi, în timpul unui test. Unii au învățat și scriu ce știu. Alții, nu. Dintre cei din a doua categorie putem distinge alte două tipuri de elevi. O parte au telefoanele pe genunchi. Se uită pe pozele cu teorie făcute din pauză lecțiilor din care dau test. Alții, nici mai proști, nici mai incapabili să folosească diverse metode de copiat, se abțin însă de la asta. De ce? Pentru că așa au fost învățați de mici. Pentru că nu li se pare corect.

Nici nu am deschis caietul și ne trezim cu 10. Pozele de pe telefon reprezintă noua invenție în materie de copiuțe, utilizată la scară largă și cu acceptul tacit al profesorilor

De multe ori am rămas uimit de atitudinea unora dintre colegii mei, cât și a unora dintre domnii profesori pe care i-am avut de-a lungul timpului. La ce mă refer? La copiat! La frauda din timpul testelor atât de lesne trecută cu vederea!

Sunt sigur că mulți veți fi șocați să auziți că am ceva împotriva copiatului

Sunt sigur că mulți veți fi șocați să auziți că am ceva împotriva copiatului. Dar printre elevi se găsește și o minoritate care nu acceptă să facă așa ceva. Doar pentru că materia e inutilă, doar pentru că mi-a fost lene să învăț, nu înseamnă că trebuie să copiez.

Nu, nu sunt eu idealist, plictisitor, tocilar cu veleități morale!

Nu! Pur și simplu nu accept ca Andrei să învețe și el juma’ de oră, că atât a avut chef, și să ia 5. Fără să copieze nimic! Iar Ion să nu învețe nimic, să facă 3 poze la caiet cu o pauză înainte și să ia 10. Dacă ție ți se pare totul perfect în asta, atunci poți să părăsești articolul. Nu are rost să-ți strici ochii citindu-l pe tot. Păstrează-ți vederea pentru pozele de pe mobil, să fii sigur că nu omiți vreo definiție la test.

Ce exemple primim atunci când profesorii, modelele noastre, ne permit să copiem? Văd prea bine că se copiază și rămân cu ochii în telefon fără să facă nimic mai mult decât două-trei amenințări că nu mai pun punctul din oficiu…

Am întâlnit profesori care m-au format cu adevărat și au fost modele veritabile pentru mine. Atât în privința materiei predate, cât și a corectitudinii și calităților morale. Am întâlnit în schimb și profesori care mi-au provocat dezgust și dezinteres față de ora lor. Unul dintre motive a fost comportamentul jignitor din timpul testelor pentru elevii care nu copiază.

Împarte testele, se așază la catedră, stă pe telefon sau corectează alte teste…

Cred că nu e greu să vă amintiți de un anumit profesor citind mai departe. Împarte testele, se așază la catedră, stă pe telefon sau corectează alte teste… Nu se uită deloc prin clasă, sau, dacă o face, e ca să-și mai odihnească ochii de la prea mult citit online. În tot acest timp, elevii copiază cât vor. Când se aduc testele, cei care au de căștigat sunt mașinuțele de copiat.

Dacă mai copiezi, nu-ți mai dau punctul din oficiu!

Asta e singura măsura pe care o iau o parte dintre domnii profesori. Și asta se limitează la nivel de amenințare, că rar se întâmplă cu adevărat. Eventual strâng telefoanele și le pun pe catedră, de parcă nu sunt destui care vin cu un telefon antic, cu butoane, stricat, și pe cel bun îl păstrează pentru copiat. Deși văd prea bine că se copiază la greu, nu le pasă… pur și simplu!!! Le pasă însă seara, când se uită la știri, că politicienii sunt corupți. Că unii își cumpără doctoratele. De parcă nu tot foști elevi copiatori au fost și acești domni politicieni!

Ce ne învață școala?

Ce ne învață școala atunci când, prin mijlocul profesorilor, trece cu vederea această practică nefirească a elevilor? Mie mi-a demonstrat că nu are rost să o apuc pe căi lungi, grele, dar corecte. Că e mai bine și mai repede pe sub mână (bancă). Că nu contează mijloacele, ci rezultatul, fie el obținut și ilegal. Mi-a oferit o pregătire numai bună pentru a fi un politician de succes, cu sigla DNA-ului în spate când apar la TV. Din fericire, îmi rezerv dreptul să nu asimilez și această lecție. Prefer ca, de această dată, să nu mai urmez sfaturile discrete ale profesorilor. Nu, nu spune nimeni toate astea pe față – dar e ceea ce se înțelege când aprobi tacit obținerea unei note pe copiat și nu pe învățat.

Mulțumesc celor care preferă o notă de 5 meritată decât una de 10 luată pe pozele din telefon.

Felicitări profesorilor care încurajează învățatul, nu copiatul! Mulțumesc celor care preferă o notă de 5 meritată decât una de 10 luată pe pozele din telefon.

Vrei să afli mai multe detalii legate de școală? Dă click aici.

Autor: Robert Grigore Manea