În mediul online, cu scurt timp în urmă, o persoană a eliberat un anunț cum că Ministerul Educației a transmis unităților de învățământ din toată țara un chestionar online cu scopul de a întocmi o statistică ce cuprinde elevii cu acces la internet și cei fără acces la internet.

Bineînțeles, acest lucru ar fi de un ridicol greu de egalat, iar pentru a fi siguri, am contactat-o pe Antonia Pup, Președintele Consiliului Național al Elevilor care aduce câteva lămuriri în atenția tuturor.

Iată postarea:

Chestionarul care se prezintă a fi trimis de Ministerul Educației și Cercetării:

Antonia Pup: „Formularul care se presupune a fi transmis de către Ministerul Educației și Cercetării este, probabil, realizat de o unitate de învățământ preuniversitar sau de un Inspectorat Școlar Județean; în orice caz, fac apel la reprezentanții elevilor din România, implicit la colegul din Maramureș (nr. cel care a făcut publică postarea pe Facebook), să fie mai atenți cu privire la informațiile pe care le transmit în spațiul virtual. Este o avalanșă informațională care ne copleștește în aceste vremuri pline de incertitudiie și nu este indicat să o alimentăm.

Totuși, un lucru este clar: MEC s-a hotărât în final să facă o analiză privind acoperirea accesului la educația online pentru elevii din mediile social-dezavantajate. Șapte săptămâni au trecut de când am înaintat solicitări către minsiter pentru o astfel de analiză, care să fie un punct de pornire pentru achizițiile publice de dispozitive conectate la Internet.

Șapte săptămâni a durat să fie luată decizia de a se realiza această analiză? Sute de mii de elevi sunt lăsați în afara sistemului educațional. Această analiză trebuia să constituie primul pas în fundamentarea unei politici educaționale privind reglementarea școlii în mediul virtual. Evident, ministerul a sărit destul de mulți pași și a realizat mai întâi ordinul care impune obligativitatea elevilor de a participa la orele online, fără a se asigura că toți elevii din sistemul de învățământ preuniversitar au acces la Internet.

Cred cu tărie că toate semnalele dinspre societatea civilă trebuie să trezească demnitarii la realitate și să ne răspundă la întrebarea: când și cum veți asigura accesul pentru Marea Predare Online, care în momentul actual rămâne o utopie pentru cel puțin 300.000 de elevi?”