Recenzie la „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury

Distopia, cronica unei societăți degradate

Fahrenheit 451”, de Ray Bradbury, este o distopie. Asta înseamnă că prezintă o societate anormală și înfricoșătoare în care nu ne-am dori să trăim. 

Poți comanda cartea de aici!

Cartea lui Bradbury reflectă o societate consumeristă, degradată, bazată pe plăceri și senzații fizice, lipsită de orice fărâmă de cultură. Despre ce este vorba în roman? Firul epic central al romanului se învârte în jurul unor pompieri anti-cărți. Aceștia trebuie să ardă orice carte găsesc și să-i aresteze pe cei care le citesc sau le dețin. 

Da, să ai și să citești cărți e o infracțiune.

Probabil că unii se bucură să audă asta, mai ales dacă e vorba de lecturile obligatorii. Sper însă că cei care au ajuns să citească acest articol nu se numără printre ei. 

„Fericiți” și proști, oamenii din acest roman trăiesc într-o permanentă stare de fericire. Însă, la fel ca în distopia lui Huxley, așa-zisa lor fericire e doar o iluzie. 

În realitate, se îmbată încontinuu cu senzații.

Gonitul cu mașina la cursele de automobile, înghițitul de somnifere, parcurile de distracții, privitul la televizoare imense, pornite non-stop, numite familii sau rude, care înlocuiesc pereții caselor… Toate acestea le asigură, cred ei, fericirea. 

Acești oameni sunt neîncetat conectați la radio prin intermediul unor dispozitive pe care le introduc în urechi.

Seamănă oare cu căștile pe care unii dintre noi uităm să ni le scoatem? Nu au voie să gândească sau să vorbească prea mult. Vizitele și întâlnirile înseamnă a se uita la TV împreună. 

Departe de a le asigura fericirea, eu cred că toate astea mai degrabă îi țin captivi într-o bulă de senzații provocate de diverse substanțe și activități lipsite de sens. 

Cultura e pusă sub interdicție, iar lectura e o infracțiune. 

Niște versuri care te pot face să plângi, o carte care te pune pe gânduri, Biblia – toate acestea trebuie arse, distruse, uitate. De ce să fii deștept și trist când poți fi prost și fericit? De ce să-ți tocești mintea cu idei contradictorii, cu filosofii care nu duc nicăieri? Pe baza acestor idei se bazează și instituția pompierilor, care arestează deținătorii de cărți și le ard acestora casa și cărțile.

Una dintre cele mai importante norme de viață este să nu-ți pui întrebări. Niciodată! 

În acest roman, cultura e pusă oficial sub interdicție. Nu ai voie să gândești. Nu ai voie să citești sau să te emoționezi. E interzis să te plimbi sau să miroși flori. Sensul vieții este să ai parte de cât mai multe plăceri fizice. Ce oroare! 

Guy Montag, un pompier care arde cu plăcere cărți, se întâlnește cu Clarisse, o fată diferită. 

Guy Montag este protagonistul romanului.

La fel ca ceilalți pompieri, acesta arde toate cărțile găsite și privește focul distrugător cu o imensă plăcere. Până într-o zi, când se va întâlni cu Clarisse. Acest personaj este diferit. Se plimbă în parc, gândește, visează, miroase flori, își pune întrebări și îi plac discuțiile serioase. Nu se integrează la școală, deoarece socializarea e înlocuită de memorarea unor lecții plictisitoare. 

Nu vorbesc despre nimic. Pomenesc doar de mașini, de haine sau de piscine și spun: Ce grozav! Atâta tot. Dar toți au același limbaj stereotip, nimeni nu spune ceva deosebit. Iar în cafenele, mai tot timpul și-l petrec punând tonomatul cu glume să debiteze aceleași bancuri sau zgâindu-se la peretele muzical, pe care curg întruna imagini colorate abstracționiste, fără nicio noimă. Cât despre muzee, ce să mai vorbim! Ai intrat vreodată într-un muzeu? Totul este pictură abstractă, altceva nu mai găsești acolo. Unchiul meu spunea că altădată era cu totul altfel. Pe vremuri, pictura avea câte- un tâlc, ba chiar înfățișa oameni. („Fahrenheit 451”, de Ray Bradbury, București, Art, 2013, traducere din engleză de Petre Solomon). 

Întâlnirea dintre cei doi, deși de scurtă durată, va provoca o mare schimbare în viața lui Montag, cât și în desfășurarea romanului. Lumea acestui pompier ahtiat de distrugerea cărților va fi răsturnată complet de ivirea acestei fete misterioase. Ea îi va reda posibilitatea de gândire și de autointerogare. Unde va duce această schimbare? Va putea oare această societate groaznică să se salveze? Ce rol ar putea avea Guy Montag în toate astea?

Ți-am stârnit pofta de lectură? Ai aici 5 cărți pe care le poți citi în carantină!

Sursa foto: Behance.net

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare