Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a anunțat luni seara că dacă situația se înrăutățește, s-ar putea să nu mai fie 15 mai data în care va începe relaxarea restricțiilor.

Conform digi24.ro, acesta spune că nu își dorește să ofere speranțe false oamenilor, în contextul în care nu se poate anticipa evoluția celor două săptămâni.

El afirmă faptul că totul depinde de respectarea măsurilor de distanțare socială, astfel că este greu să ofere acum răspunsuri clare cu privire la ce se va întâmpla atunci.

„Noi insistăm să se respecte toate regulile. Dacă vedem că situația merge altfel decât sperăm, poate că măsurile pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm.

Trecem printr-o perioadă dificilă, dar mai avem de răbdat două săptămâni. Dacă astea le răbdăm și vedem în data de 15 că situația e chiar ok, atunci e un lucru bun pentru toți că pot începe măsurile de relaxare graduală, cu măsurarea impactului între măsurile respective și luând măsurile cele mai puțin riscante la început și, încet-încet, creștem gama măsurilor de relaxare.

Dacă începem înainte de 15 și ne bucurăm o săptămână că nu a fost nimic și brusc ne trezim într-o săptămână – două că avem deja mii de cazuri, că avem sute de cazuri în Terapie Intensivă și ne transformăm în alt scenariu, va fi mult mai rău”, a explicat Raed Arafat.

Andreea Cordoș