Joc video
Joc video

Când te gândești la articolele postate de presa dintr-o țară, ce îți vine în minte mai exact? Știri despre Coviduț, celebrități, accidente, prezentatoarea de la ProTV căreia tot îi uiți numele, stuff like that, right? Destul de rar întâlnești știri despre un joc video nou, evenimente Esport sau cele mai noi descoperiri făcute în industria gaming-ului. Dar aminte să aflii că țările care își omoară (la propriu) reporterii sau scriitorii, pentru simplul fapt că știu ce se întâmplă în spatele cortinei, au început să posteze adevărurile din țările lor în locul care este de obicei ignorat de presă? Eh, vezi, chestii de genul nu prea auzi de la Andreea Esca (P.S. Așa o cheamă), nici în general, dar mai ales acum cu umbra Coviduțului în toate studiourile televiziunilor.

Cu peste 180 de milioane de copii vândute, dar și cu una din cele mai proaste reputații, Minecraftul revendică titlul de cel mai bine vândut joc. Îți mai amintești? Jocul acela cu cea mai simplistă grafică pe care toată lumea spune că îl urăște, în timp ce tot acceași oamenii au minim 200 de ore în el. Premisa jocului este simplă : Intri în joc și mult noroc de acolo.

Poți face ce vrei tu, inclusiv să îți exprimi creativitatea în doar câteva ore de joacă, mai mult decât ai putut în 12 ani de școală.

Revenind la oile noastre, deci cum a reușit Minecraftul, un joc pe care îl poate accesa și ultimul copil de 5 ani, să devină modul de transmitere a informațiilor interzise din țările care blochează accesul la internet sau pedepsește cu moartea pe cei care știu prea multe?

Simplu, în Minecraft, în joc există cărți în care poți scrie orice, dar cine a scris și când a scris, este imposibil de spus și detectat. De asemenea, poți crea mape pe care să le publici și să fie descărcate de alții pe gratis iar aici intră în piesă actorul principal – The Uncensored Library – o biblotecă imensă, gratis, care conține poate singurul loc în care adevărul chiar poate să fie aflat.

Mapa care conține crimele, războaiele, secretele fiecărei țări de pe această planetă în cărți virtuale aflate într-un simplu joc.

Chiar și în secolul 21, în ciuda tuturor războaielor purtate, grevelor și revoluților, fiecare țară își duce la tăcere poporul în continuare printr-o metodă sau alta. Această mapă a fost creată de Reporters Without Borders cu scopul de a da oricui o șansă de a spune adevărul – păcat că deja a fost interzisă în țările care e nevoie de ea cel mai mult : Mexic, Rusia, Vietnam, Arabia Saudită și Egypt – dar rămâne disponibilă pentru noi.

În mijlocul camerei principale a bibloteci, există o carte în care este contorizată cantitatea de libertate a presei din fiecare țară – Norway fiind pe primul loc și Turkemistanul fiind pe ultimul. În caz că ești mare patriot și te întrebai pe ce loc este România, pe 47, chiar în fața SUA.

Știrile pe care nu ți le prezintă Esca

Că tot am zis de patriotism, pentru toți marii iubitori de patrie care sunt aici de când s-au născut și nu ar vinde-o pentru mai puțin de 100 de euro pe arie sau cei care de abia sau întors de la șters bătrânii din Italia, o să încep cu România și ce informații sunt prezentate. O să citez atât părțile mele preferate, cât și cele mai importante:

,,O lipsă de considerație din partea guvernului pentru jurnalism și media, o creștere a cenzurii politice și a autocenzurii sunt caracteristicile principale ale mass-mediaului curent.”.

,,În jur de 10 proprieterii de media sunt în prezent victime a unui process penal efectuate de biroul procurorului de anticorupție sau de biroul procurorului general.”.

,,Coaliția de guvernare a înlocuit o parte din conducerea radiodifuzorului public și i-a făcut dependeți de finanțarea statului.”

,, Agenți guvernamentali care se dau drept jurnaliști au început de curând să infiltreze organizații de știri.”.

Când pădurea este liniștită, înseamnă că un prădător se apropie

Pot să spun că situația României este roz, cel puțin în comparație cu ce urmează. În această biblotecă, există camera speciale în care poveștile celor mai crunte și izolate de lume, sunt scrise. Începând de la religie, la economie, la boli, la invenții, poți găsi cam despre orice subiect ai dori. Din păcate, țările recurg la modalități imorale sau chiar inumane pentru a-și ascunde secretele, precum sechestrare, amenințări, mutilare și în cele mai multe cazuri prin uciderea jurnalistului. Aici sunt doar câteva exemple:

Arabia Saudită

,,Foarte mulți oameni din Arabia Saudită își amintesc trista poveste a prințesei de 19 ani care a încercat să fugă cu iubirea ei. Au fost amândoi executați în 1977 (…). Segregarea femeilor a devenit severă și nici o femeie nu a mai putut să călătorească fără aprobarea unei rude de sex masculin.”.

Vietnam

,,Comuniștii care au pornit revoluția, nu au făcut-o pentru oameni sau pentru țară. Au folosit sângele oamenilor pentru a face o revoluție ca să le aducă puterea(…) La început, liderii lor au declarat că vor începe o revoluție și au chemat populația să participe. Dar după ce au securizat puterea, au întors spatele populației.” – îți sună cunoscut? Pare a fi un trend în țările fost comuniste.

Rusia

,,Probabil că nu este o conincidență că Vladimir Putin a semnat o lege prin care este obligatoriu să preinstalezi un Software rusesc pe toate obiectele electronice vândute rușilor”.

Mexic

Nume: Jorge Celestion
,, Reporterul făcea știri generale, inclusiv știri politice, despre crimă și violență. A fost împușcat pe data de 2. August. 2019”.

Nume: Miroslava

,,Miroslava Breach a fost o jurnalistă care era cunoscută pentru investigațiile sale în violarea drepturilor umane, trafic de droguri și corupția guvernului. Breach a fost omorâtă pe data de 23, Martie, 2017 după ce a provocat un primar să piardă alegerile. Avea 54 de ani și era o mamă singură cu doi copii.”.

Nume: Rafael Murua
,,În mod public a numit autoritățile locale care opresc libertatea de exprimare în regiune, ignorând amenințările cu moartea, calomniile și încercările de cenzură. Rafael Murua a fost primul jurnalist Mexican care a fost ucis în 2019.”

Egypt

,,Organizațiile media au primit instrucțiuni de la agențiile de securitate să atace Consiliul Național al drepturilor omului și șeful acestuia, urmând o afirmație publicată, prin care se criticau violările recente comise de poliție. În afirmația publicată pe 3 Octombrie, NCHR a ordonat forțelor de securitate să oprească cetățeni aleatoriu în stradă și să le inspecteze conținutul telefonului mobil.”.

În concluzie

Oricât de puține posibilități de dezvoltare ar fi în România, oricât de prost ar fi sistemul nostru de educație, măcar putem să ne plângem de toate, să criticăm și să spunem orice fără să ne temem că guvernul o să ne desfințeze pentru asta.

Ți-am stârnit curiozitatea despre jocuri video? Cum îți pot influența acestea personalitatea? Află chiar aici!