bac
bac

Iohannis și Anisie vor să ne întoarcem la școală din 2 iunie, iar apoi să ne pregătim 10 zile de bac. Și nu oricum, câte 10 în clasă, cuminți, maxim 3 ore pe zi. Adică vom face o săptămână normală de cursuri înainte de bac. Și competențe, că nu se putea fără ele, normal

Știu ce o să ziceți: că sunt leneș, greu de mulțumit sau doar critic degeaba.

E adevărat, puteam să nu scriu acest articol, dar dacă eram eu elevul fără net? Dacă eram elevul care nu a apucat să termine materia pentru bac la meditații sau în clasă? Sau elevul care pur și simplu nu s-a putut concentra pe învățat pentru că mama poate rămâne fără job sau tata poate să fie infectat? Credeți că le arde de învățat copiilor cadrelor medicale? E de datoria noastră ca oameni să ne gândim la cei mai puțin norocoși, așa că ție poate îți convine, dar elevii care nu au avut parte de educație nu. O să ne prefacem că nu există?

,,Dacă am elimina copiii de vârstă preșcolară, din totalul celorlalți elevi de ciclu primar, gimnazial, liceal sau postliceal, un număr de 36.567 de elevi participă la aceste cursuri, iar 7.324 nu au posibilitatea să urmărească cursurile online”, a declarat inspectorul școlar general din Bistrița-Năsăud pentru ziarul Timp Online.

7000 de elevi. Doar în Bistrița-Năsăud. Și cred că nu îi păsa nimănui că eram unul dintre ei.

Ah, dar stai, dacă eram elevul care nu a făcut cursuri online încă? Sunt obligatorii, o să spuneți. Da, sunt. Și totuși, profesorii care ar trebui să mă pregătească pentru bac încă nu pot. Poate ar vrea, dar nu știu cum. De ce? Pentru că Ministerul Educației nu gândește că e nevoie de un minim training pentru profesorii mai în vârstă. La fel cum nu se gândește că unii profesori de matematică sau română nu pregătesc elevii pentru bac, ci pentru cultură generală. Așa că doamna Monica Anisie, scuzați-mă ca vă spun, dar ori sunteți oarbă, ori vă prefaceți. Și al doilea caz e mai rău.

Cred că nu vă pasă. Pentru că altă explicație nu găsesc.

De ce altfel v-ați bate cu pumnul în piept că educația continuă în toate privințele când nu avem un sistem pregătit pentru cursuri online integrale. O să vă spun realitatea cruntă pe care o ignorați: ne-a căutat online profesoara de religie și nu ne-au căutat încă toți profesorii care ne pregătesc pentru bac. Dar nu dau vina pe ei, ci pe dumneavoastră. Pentru că nu le dați vreun fel de ajutor, preferați să vorbiți chestii idealistice, fără substanță, în loc să luptați pentru noi.

Apoi, domnule președinte, care mai e rostul să stăm în casă atâtea luni dacă în iunie oricum o să fim toți elevii de clasa a 12-a afară? Înghesuiți la bareme, în aceeași clădire, în autobuze, sincer, dacă toate liceele au două coridoare: al meu nu are.

Dar ce îmi e cel mai greu de înțeles e asta: v-ați bătut în piept de la început că amânați bacul, că o să îl dăm în iulie cel mai devreme.

Ce s-a schimbat? Cum de dintr-o dată România se ține mai tare decât țările vestice? Singura explicație e că s-a trezit iar mândria noastră. Aceeași care încearcă să ascundă mizeria sub preș, să se bată cu pumnul în piept că suntem bine, cei mai tari. Aceeași mândrie rămasă moștenire din epoca ceaușistă.

Spre deosebire de voi, eu nu puteam să rămân cu mândria mea interioară dacă nu fac gălăgie pentru cei ce nu pot. Și câți vor putea rămâne mândri dacă nu facem nimic în legătură cu asta va determina procentul persoanelor care nu se gândesc la alții: care n-au aflat că pandemia e despre ceilalți.

Măcar avem posibilitatea să dăm bacul, nu ne mai confruntăm cu ideile tâmpite discutate în ultimul timp. Nu știi despre ce vorbesc? Click aici și vei vedea!