Rațiune și emoție
Rațiune și emoție

Știința poate fi definită drept un ansamblu de cercetări, observații și raționamente datorită cărora omul ajunge să contribuie la dezvoltarea unei societăți. În urma cunoștințelor acumulate în acest lung proces al investigării, omul a reușit să se înțeleagă mai bine pe el însuși, pe cei din jurul său dar și viața în sine. Totuși… cum e viața între rațiune și emoție?

Dacă tot am ajuns în posesia atâtor cunoștințe, la ce ne mai trebuie emoțiile? Nu putem doar să înșiruim o serie de informații, de date exacte și reci, pentru a rezolva o problemă din sfera sentimentelor? Ei bine, uite că nu.

Cum colaborează știința cu emoțiile?

Fiecare persoană poate aborda diferit o anumită situație, apelând fie la rațiune, fie la emoții. Sau, de ce nu, la amândouă. Sigur te-ai împiedicat de probleme cărora nu le-ai găsit nicidecum o rezolvare. Ai ajuns să stai nopțile tărziu, adresându-ți nenumărate întrebări. Dar când ajungi să epuizezi fiecare răspuns și niciunul nu e cel pe care îl căutai, ce faci? Spre cine te îndrepți?

Mulți dintre noi alegem terapia psihologică, locul în care rațiunea și emoțiile se întrepătrund. Ne este mai ușor să fim ghidați de un specialist, decât să întoarcem noi problema pe toate părțile, și ghici ce, să vedem că tot nu merge. Omul ăla din fața ta știe ce face și e dispus să îți dea o mână de ajutor. Acum, ține doar de tine să pui în aplicare ce ai învățat în timpul sesiunilor.

Emoțiile îți vor ghida mereu viața, fie că îți place sau nu.

Uneori, te minți singur că totul este bine. Te lași acaparat de emoții, lași sentimentele să îți influențeze alegerile. Nu vrei să asculți de vocea rațiunii, care îți prezintă adevărul crud pe tavă. Acesta poate fi mult mai greu de acceptat, așa că preferi să îi întorci spatele.

Toată rațiunea poate ceda în fața sentimentelor, însă doar dacă tu îi permiți. Întotdeauna va fi o voce dominantă în interiorul nostru, dar depinde de tine pe care o asculți.

Când ne bazăm pe știință și când ascultăm de emoție?

Medicii se află într-o situație delicată, având în mâinile lor viețile a zeci de oameni. Nu se pot lăsa pradă emoțiilor, riscând siguranța pacientului. Luând un exemplu mai concret, ce credeți că s-ar întâmpla dacă un chirurg s-ar lăsa ghidat de sentimente și nu de știință?

Vă spun eu, pacientul ar beneficia de o ultimă aventură; o plimbare cu roller coaster-ul. Destinația? Raiul. Medicii trebuie să lupte constant împotriva fricii fără a se lăsa înghițiți de ea. Deși emoția va fi mereu prezentă, precum un reflex involuntar, știința le va arăta calea realității. În asemenea momente, rațiunea ne e cel mai bun aliat.
Pe de altă parte însă, ne întâlnim și cu situații în care punem emoțiile pe primul loc.

Suntem orbiți de intensitatea unor trăiri și le așezăm pe un piedestal, pentru a nu le pierde niciodată din vedere.

Din păcate, ajungem să pierdem ceva mult mai important, și anume echilibrul interior. Ne pierdem pe noi înșine, închizând ochii în fața unor lucruri care ar trebui de fapt să ne trezească. Ignorăm cuvinte și situații care ridică un semn de întrebare. Și pentru ce? Pentru a salva o legătură, o prietenie, o relație.

Timp de aproape un an am crezut că am găsit o persoană care chiar ține la mine. Aveam atât de multe lucruri în comun; de la aceeași grupă sangvină, până la același caracter. Puteam vorbi orice una cu cealaltă, iar fiecare zi era precum un buchet de speranță și inocență. Emoțiile îmi spuneau că suntem de nedespărțit, că suntem menite una alteia. Începeam să cred că vom trece peste orice, împreună.

Vrei să afli mai multe detalii despre știință? Dă click aici!

Probabil vă întrebați ce s-a întâmplat. Am început să ascult de rațiune. Aceasta îmi spunea că e timpul să mă trezesc la realitate. Am visat destul. Am ajuns la concluzia că, în anumite situații, rațiunea învinge emoțiile.


Autori: Alexandra Dumitriu, Nicoleta Alexandru