1 iunie
1 iunie

„Hotelurile şi restaurantele se pregătesc intens şi cred că, în România, va fi turism începând din 1 iunie”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane.

„O perioadă de timp, probabil că nimic nu va mai fi la fel. Hotelurile nu au fost închise oficial niciodată. Restaurantele au fost închise. Hotelurile vor putea fi frecventate începând din 15 mai. Vine şi sezonul… România turistică este o Românie profund sezonieră şi dacă toţi hotelierii de pe Litoral şi din Delta Dunării vor pierde acest sezon va fi foarte, foarte greu pentru ei.”

„Eu cred că va fi turism în România începând din luna iunie – iulie, dar va fi altfel.”

„Sunt foarte mulţi care fac eforturi şi să ştiţi că sunt standarde noi de igienă. Am rămas plăcut surprins cât de multă preocupare pentru implementarea lor este deja de vreo 3-4 săptămâni. Veţi vedea că hotelurile şi restaurantele din România se pregătesc intens şi va fi un alt fel de a fi împreună acolo, dar vom fi deschişi şi cred că lucrurile se vor relua începând din 1 iunie”, a precizat Anastasiu.

Atunci când a fost întrebat care sunt, în opinia sa, noutăţile privind măsurile care ar putea să fie luate în hoteluri, Dragoș a amintit de modul în care se va servi masa sau felul în care vor fi distribuite locurile pe plajă.

„Nu pot să spun să sunt deţinătorul unor adevăruri absolute. Nu pot să anticipez toate măsurile pe care specialiştii medicali şi politici le vor pune în practică. Dar mă uit ce se întâmplă în alte ţări şi vă dau un simplu exemplu: s-ar putea ca anul acesta, în România, să nu mai vedem neapărat bufetul suedez la micul dejun. S-ar putea să vedem din ce în ce mai multă servire în camere, să nu mai putem să intrăm toţi într-un restaurant şi să fim obligaţi să scoatem jumătate din mesele de acolo. S-ar putea să nu mai putem să punem mesele împreună ca să stea mai mult de o familie la masă. S-ar putea să vedem măsuri de dezinfecţie puternice la fiecare schimb de masă, să avem inclusiv oameni care vin să ne servească la masă care să poarte mască.”

„N-am fost obişnuiţi cu o astfel de viaţă şi un astfel de a face turism, dar cu siguranţă ne vom obişnui.”

El a afirmat faptul că sfera afacerilor din România se află în comunicație cu Guvernul pentru stabilirea măsurilor de relansare a economiei.

„Nu ştim chiar tot ce se pregăteşte. Suntem în dialog cu Guvernul, dar cumva mai avem de colaborat aici, să vedem împreună care sunt măsurile de relansare. S-a tot discutat despre modelul german, cu numele Kurzarbeit – combinaţia între şomaj tehnic şi munca normală, acolo unde contractul nu poate să intre în plin din prima şi unde va trebui să revenim încet-încet. Cred că asta va fi principala măsură la care şi Guvernul se gândeşte. Pe de altă parte, sunt o serie întreagă de firme mici, şi mă uit în zona turismului – agenţiile de turism – care, de aproape două luni, nu mai au niciun venit. În schimb, sunt asaltate de turiştii care ar vrea să-şi ia banii înapoi sau să aibă siguranţă că vor putea să călătorească anul acesta sau anul viitor”, a remarcat Dragoş Anastasiu.

Sursa foto: 9am.ro