după 15 mai
după 15 mai

Acum, societatea nu arată prea roz. Încă din 22 Ianuarie ne-am confruntat cu impunerea treptată a ordonanțelor militare și a stării de urgență. Acum, odată cu ridicarea regulilor, după 15 mai, va trebui să luăm în considerare anumite posibilități. Pe baza unui articol apărut în presă, pe site-ul, propolitica.ro, am pregătit o strategie „de bătaie”, care presupune sfaturi, sugestii, pentru momentul în care va trebui să avem  responsabilitatea în propriile noastre mâini.

Coronavirus-actualitate

În contextul situației actuale, problemele sunt multe. De când cu impunerea stării de urgență, majoritatea populației a fost afectată: de distanțarea socială, de riscul îmbolnăvirii. La acest curent a contribuit și panica creată datorită valului de știri. Subiectul „Covid-19” a creat un curent de panică în rândul populației. Multitudinea de știri despre îmbolnăviri, decese sau efecte negative, din mai multe domenii au contribuit la starea de neliniște a oamenilor. Pe lângă asta, cei mai puțin norocoși s-au îmbolnăvit sau, au fost nevoiți să se supună carantinei, chiar dacă au  fost sănătoși. Mulți au  rămas în imposibilitatea de a merge la serviciu. Școlile, facultățile, majoritatea instituțiilor au fost închise, iar serviciile și-au redus drastic activitatea, lăsând sute de șomeri „pe drumuri”. Granițele țărilor au fost închise, comerțul a fost „înghețat” iar astfel, majoritatea industriei are de suferit.

Cam așa arată situația: populația este afectată de virusul care a „pus stăpânire” pe societatea actuală. 

Spune „stop” panicii!

Faptul că ne panicăm însă, nu ne ajută deloc. De  aceea este bine să ne păstrăm calmul. Siguranța este una din nevoile esențiale în această perioadă. De aceea, ar fi  recomandat ca, odată cu  ridicarea stării de urgentă, să încercăm totuși să trăim diferit. Avem nevoie să păstrăm oarecum o ordine, să rămânem liniștiți și să ne asigurăm că am putea menține anumite condiții. Aceste condiții sunt importante, ca să existe o ordine. Concepția pe care o ai în legătură cu situația, cu  siguranță face diferența. E important să rămânem liniștiți. Este important ca, odată cu ridicarea stării de urgență, să păstrăm anumite norme: distanțarea socială, minimul de igienă, dezinfectarea mâinilor și nu în ultimul rând, este nevoie să ne păstrăm măștile pe față. Facem  aceste lucruri neînsemnate, odată pentru siguranța noastră, cât și a celor din jur. Odată cu  ridicarea stării de urgență, este important însă să ne gândim și la următorul scenariu: Ce se va întâmpla dacă vom avea în familie membri bolnavi cu acest virus? Pot, de asemenea să sufere  o formă mai ușoară de îmbolnăvire, care să nu necesite spitalizare. Ei bine, conform propolitica.ro, trebuie să ne gândim la  o nouă perspectivă. Ce vom face dacă, în familie vom avea pacienți cu o ușoară formă de îmbolnăvire, care nu necesită spitalizare? 

Ce putem face?După 15 mai și nu numai!

Iată câteva sfaturi pe care „le-am cules” de la ei:

 • În primul rând, este important ca pacientul cu formă ușoară de îmbolnăvire, să rămână totuși în propria sa cameră. 
 • El va trebui să poarte mască și mănuși, pentru  a-i proteja pe cei din jur.
 • Ar fi recomandat ca  pacientul să aibă propria lui baie, această regulă fiind destinată împiedicării răspândirii virusului în rândul celorlalți membrii ai familiei, în caz contrar, este nevoie de o adevărată „conduită”, când vine vorba de igiena personală.

Bineînțeles, acestea sunt mai  degrabă niște soluții, decât niște reguli bătute în cuie. Dar, pentru  început, sunt de prisos. Este destul de ușor să găsești soluții care țin de simplitate și „de măsură”.

Iată continuarea, la ceea ce am  redat mai sus:

În cazul băii:

 • În cazul în care bolnavul folosește o baie comună, alături de ceilalți membrii  ai  familiei, ar fi indicat ca el să folosească doar chiuveta și toaleta. El își va dezinfecta mâinile, înainte și după folosirea utilităților.
 • Este indicat ca, ceilalți membrii ai familiei să își păstreze bunurile personale de igienă(prosoape, periuțe de dinți, etc..) în afara băii.
 • În locul prosoapelor clasice, de către bolnav, vor fi folosite prosoape de hârtie, pentru unică folosință. Prosoapele vor fi aruncate ulterior, după fiecare folosire.
 • Ar  fi indicat ca pacientul să folosească, de asemenea, săpun bacterian, care i-ar fi de mare ajutor.
 • Este important ca, în casă, să existe dezinfectant atât pentru mâini, cât și destinat suprafețelor.

În cazul mesei, este recomandat ca pacientul să folosească tacâmuri separate față de ceilalți membrii ai familiei. O sugestie simplă, care ar fi de ajutor: tacâmuri, pahare, de unică folosință! Ele pot fi aruncate imediat, după fiecare folosire.

În cazul medicamentelor însă, este recomandabil să ne lăsăm pe mâna medicilor! Specialiștii vor hotărî ceea ce este bine pentru  sănătatea noastă. Pe lângă asta, puteam totuși să avem în casă:

 • Un termometru, pentru verificarea temperaturii;
 • Un tensiometru (în cazul în care bolnavul are probleme cardiace, va fi indicat ca lui să i se măsoare tensiunea cardiacă)
 • fructe/ legume care conțin vitamina C și doar la recomandarea medicului, comprimate sau suplimente pentru sporirea sistemului imunitar .

Este bine ca, în situația dată, să ne păstrăm calmul. Odată cu ridicarea stării de urgență, după 15 mai suntem obligați să devenim responsabili, atât pentru sănătatea noastră , cât și a celor din jur! Trebuie să respectăm normele de distanțare socială, purtarea măștilor, dezinfectarea mâinilor șamd. 

Responsabili, împreună, putem trece cu bine peste această perioadă!

 

Autori: Turcu Denisa, Daiana Rob

 

1 COMENTARIU

 1. Salutare! Voi stiti cum stau oamenii astazi, in termenii de izolare impusi de lege, la pauza de masa/cafea/tigara/ in fabricile din Romania?? Fix cum stateai in piata, la concert sau in cel mai aglomerat parc. Stiti cate persoane s-au imbolnavit pana acum in cele doua luni de cand s-au bagat restrictiile de circulatie in Romania? Din cele 5 fabrici unde stiu ca e la fel, niciunul? Despre ce panica vorbim? Despre panica care o preiau doar cei care se uita la tv, la stiri, mai mult de 3 ore pe zi. ATAT.