Au trecut 34 de ani de la una dintre cele mai mari catastrofe care puteau lovi întreaga planetă: accidentul de la Cernobîl. O poveste despre nepăsare, prea multă putere și puțin interes pentru binele celor din jur!

Cernobîl este considerat de către toți un dezastru cu efecte îndelungate și cu ghearele băgate în spatele fostei Uniuni Sovietice, care, prin aceste centrale nucleare care puteau genera energie sau arme își măsurau mustața cu cei din Vest pe care voiau să îi depășească. Știm cu toții lupta tehnologică de urmărire dintre SUA și URSS. Dacă una dintre ele inventa orice, cealaltă venea cu o replică doar teoretic mai bună, poate prezentată mai grandios.

Prîpeat, un oraș tăcut și destul de nebăgat în seamă de autoritățile sovietice, avea undeva în apropiere o bombă cu ceas care abia aștepta un pas greșit din partea vreunui laborant senil sau neglijent și să se autodetoneze: lucru care, oarecum, s-a întâmplat.

Acest articol a fost început să fie scris puțin după 01:23, atunci când a avut loc marea explozie care a deschis calea spre o lungă suferință a persoanelor care trăiesc în apropiere de locul cu pricina. 26 aprilie 1986 este data la care, la ora menționată, Cernobîl intră în istorie și se cataloghează just ca „cel mai mare accident nuclear din lume”. Ceea ce pot să sper este că acesta a fost și ultimul accident nuclear, pentru că, pe lângă Coronavirus, incendii și atacuri politice dintre SUA și China, doar asta ne-ar mai lipsi.

După enorma explozie de la Cernobîl autoritățile sovietice nu au știut gestiona situația. Au ascuns pentru câteva zile ceea ce s-a întâmplat, au oscilat între a recunoaște explozia și a anunța un banal incendiu la nivelul acoperișului reactorului care emană un fum… inofensiv.

Reactorul numărul 4

La ora 01:23:45 începe focul în interiorul reactorului cu numărul 4 care produce o explozie de largi proporții, urmată de replici ale acesteia și scurgeri radioactive. Nu are rost să spun toate datele pompoase alături de următorul lucru, dar motivul pentru care acesta a explodat este unul banal: un test pe care sovieticii l-au făcut și pe alt reactor și voiau să obțină cât mai multă energie pentru alimentare. Un astfel de reactor este permanent alimentat de apă, dar de data asta a funcționat diferit, apa substituind rolul celulelor de control din reactor împreună cu xenon-135.

Toate ceasurile din camera de control erau date peste cap. Niciun ceas nu avea parametrii normali, decât cel care arăta ora exactă. Comandantul acțiunii, coordonatorul acestui test, a refuzat categoric oprirea testărilor și a continuat să forțeze și să forțeze, până ce reactorul a explodat.

În aer a fost eliminat mai mult ca oricând material radioactiv, mai mult de 400 de ori decât cel eliminat în aer la Fukushima. De atunci au crescut îmbolnăvirile de cancer, iar mulți spun că Cernobîl a fost un motiv solid pentru dizolvarea Uniunii Sovietice.

Legendă – Podul

Poate că este sau nu o legendă, însă ce este cert: mulți oameni au murit din cauza radiaților extrem de mari. Corpul uman nu rezistă la așa ceva, însă oamenii nu simțeau că sunt radiați. Nu ni se oferă încă un număr clar al deceselor cauzate de accidentul nuclear pentru că în acea perioadă, inamicii americani nu aveau cum să afle că rușii au dat-o în bară, așa că securitatea a ținut totul secret. Abia apoi s-au făcut publice câteva cifre, dar, relativ mici, comparativ cu aproximările și chiar relatărilor multor oameni de știință.

În Prîpeat exista un pod de pe care se vedea foarte bine centrala, iar, la explozie, pe cer fiind un joc de lumini spectaculos din pricina materialului radioactiv, mii de oameni s-au strâns să urmărească show-ul. Plouați cu funingine radioactivă, bărbați, femei, copii și bătrâni, toți au murit în săptămânile viitoare.

Orașe întregi au fost abandonate și până azi nu sunt locuite și locuibile. Sute de mii de oameni au fost mutați în alte părți, iar în zonele contaminate specific au fost organizate vânători de animale pentru uciderea și arderea tuturor, pentru a împiedica răspândirea radioactivității și a bolilor care o însoțea.

Au existat zeci de mii de cazuri, și încă există, de mame ce au născut copii diformi și handicapați, cu mai multe degete sau cu anomalii greu de explicat.  Norul nuclear a vizitat țări din Europa de Est, Vest, Asia și America de Nord, declanșând chiar ploi radioactive peste terenuri și orașe.

Mai multe informații puteți afla chiar din miniseria „Chernobyl”, foarte bine realizată și realistă, cu personaje care se confundă cu realitatea și situații care ne amintesc că orice pas greșit poate declanța un dezastru.

Sursa foto: IMDb