cutremur
cutremur

Insitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică a Pământului, a transmis că în zona seismică Vrancea, a avut loc un cutremur. Seismul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la ora 1:04 (ora Românei), după cum scrie Ziarul Financiar.

Seismul a avut magnitudinea ml de 5.0 grade pe scara Richter, și s-a petrecut la o adâncime de 15  km. Acest cutremur s-a produs în Galați, dar a fost resimțit și în Brăila, Bacău, Brașov, Ploiești și București. De asemenea, el  a fost simțit și la Chișinău, precum și la Tiraspol. 

Cum ne comportăm în caz de cutremur?

După evenimentele recente, Ministrul Afacerilor Interne ține să reamintească cetățenilor români modul în care este bine să procedeze în caz de seism. Iată câteva dintre reguli:

  1. Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică! Protejați femeile,copiii și bătrânii!
  2. Rămâneți în locuințe. Oscilațiile vă pot prinde pe scări, care se  pot prăbuși! De asemenea, afară pot cădea elemente de pe acoperișuri! Înăuntru sunteți mai în siguranță!
  3. Protejați-vă sub o grindă, în tocul unei uși sau sub o masă/un birou destul de rezistente. Este ideal să stați departe de ferestre,pentru că se pot sparge și vă puteți accidenta. (În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul- doar în cazul în care cunoașteți foarte bine construcțiile rezistente, după  analiza unui specialist)
  4. Închideți sursele de foc cât puteți de repede. În cazul unui incendiu, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic. 
  5. Deschideți ușa de la intrarea locuinței spre exterior, pentru a nu  se bloca. După ce trece seismul, se va putea efectua evacuarea!
  6. Evacuarea se va face DOAR după terminarea mișcării seismice.  Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala. Nu alergați pe stradă.
  7. Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă.
  8. Întotdeauna acordați ajutor persoanelor rănite!

De asemenea, Ministerul atenționează: „ATENŢIE! Scările sunt elemente de construcţii foarte sensibile la deplasările diferenţiate ale etajelor şi, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieşirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinţă parter ar fi în principiu posibilă şi fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: coşuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.”

Despre cutremurul care a afectat România întru totul puteți citi aici.