Ești feminist
Ești feminist

Ești feminist/-ă și habar n-ai! Înainte să vorbesc despre ce mi-am propus, hai să clarificăm ce înseamnă, de fapt, feminismul și ce credeți unii dintre voi că este. Preamăritul DEX online se pogoară asupra noastră cu următoarele vorbe de duh: „feminism: 1 Mișcare socială care urmărește obținerea egalității în drepturi a femeilor cu bărbații, în toate domeniile de activitate. 2 Doctrină care militează pentru emanciparea femeii și extinderea drepturilor ei.”

Așa cum ne prezintă sfânta Wikipedia, „Feminismul este o serie de mișcări sociale, mișcări politice și ideologii care urmăresc să definească, să stabilească și să realizeze egalitatea politică, economică, personală și socială a sexelor. Feminismul include poziția conform căreia societățile acordă prioritate punctului de vedere masculin și că femeile sunt tratate în mod nedrept în cadrul acestor societăți. Feminismul reprezintă eforturi de schimbare care includ combaterea stereotipurilor de gen și căutarea de a stabili oportunități educaționale și profesionale pentru femei care sunt egale cu cele pentru bărbați.”

După cum puteți observa, feminismul NU înseamnă superioritatea femeii sau negarea drepturilor bărbaților în niciun fel.

Feminismul NU asumă egalitatea biologică între bărbat și femeie, care – apropo – este imposibilă prin simplul fapt că altfel nu ne-am mai numi bărbați sau femei, ci pur și simplu oameni. Cele care susțin asta NU sunt feministe. Drepturile NU-s ca o prăjitură: doar pentru că alții primesc mai mult, asta nu înseamnă că tu rămâi cu mai puțin.

Bărbații sunt făcuți să fie mai puternici, chiar după milenii de evoluție, pentru că ăsta a fost rolul lor de dinainte să știe ce e ăla foc: să vâneze și să-și apere familia. BINEÎNȚELES, mereu vor exista excepții. O femeie care e bodybuilder va fi mult mai puternică decât un bărbat mai firav. De asemenea, o mamă singură se poate descurca perfect în a avea grijă de familia sa, fără implicarea unui bărbat. Și ghici ce? Nu e nimic greșit în asta. Pentru că nu e treaba mea, nici a ta în ce alegeri fac alții. Totuși, trebuie să ținem cont că timpurile se schimbă și nu mai suntem în epoca de piatră.

Ești fată/femeie și vrei să votezi? Să lucrezi?…

Să participi la competiții sportive? Să porți pantaloni? Să faci împrumuturi la bancă? Să ai concediu plătit și să nu-ți pierzi slujba dacă rămâi gravidă? Să ai acces la educație? Să ai acces la servicii medicale? Să ai dreptul la proprietate? Dreptul la divorț? Dreptul de a avea control asupra propriei vieți? Vrei să nu ai parte de discriminări la școală/locul de muncă/acasă/pe stradă/oriunde și oricând? Felicitări, ești feministă. Nu ai fi avut acces la niciun drept dintre cele enumerate mai sus fără mișcările sufragetelor și a celorlalte valuri feministe. Nu o să elaborez mai mult aici, poți căuta pe net despre numeroasele valuri feministe și fiecare scop al lor (preferabil surse de încredere, evident).

Ești bărbat și consideri că femeia este un egal al tău în societate și o completare a ta din punct de vedere biologic? Crezi că ar trebui să ai atâtea drepturi cât o femeie și că ambele sexe merită respectate în egală măsură? Felicitări, ești feminist.

Acolo unde existau lacune în drepturile bărbaților, tot feministele au fost cele care au acționat (Da, femeile v-au luat apărarea. Știu, incredibil!): protecție împotriva abuzului domestic și a hărțuirii de orice fel, normalizarea bărbatului în societate ca ființă umană cu sentimente la fel de valide ca ale unei femei, înlăturarea tratamentului discriminatoriu în legislație (de exemplu, bărbații primeau mai mulți ani de închisoare decât femeile), concediul de paternitate, inventarea echipamentului de protecție pentru bărbați în sporturile extreme și competițiile sportive.

De asemenea, prin promulgarea drepturilor femeilor de a lucra și de a se înscrie în serviciile militare (plus multe altele), viața bărbaților moderni este una mult mai facilă datorită contribuției femeii. De exemplu, bărbatul nu mai este unicul responsabil pentru întreținerea financiară a familiei, pentru apărarea țării și alegerea conducătorului acesteia.

Așa de rău e feminismul ăsta?

Poate că, înainte să folosești termenii feminism/feministă într-un mod derogatoriu, ar trebui să te informezi.
P.S.: Dacă mai vorbește gura fără tine, îmi poți scrie pentru un exorcist bun.

Vrei să citești mai multe despre feminism și self-love? Click aici!