tabără de educație juridică

Justiția ca vedetă

Acum un an-doi era în mare vogă justiția, presa punând-o constant în lumină. Mă refer, desigur, la acea luptă anticorupție, la DNA și la (acum) procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi. Zilnic, televiziunile se învârteau în jurul sediului anticorupție pentru a filma câte un demnitar adus la audieri. Doamna Kövesi, flancată de doi polițiști, ieșea glorios pe ușa Parchetului, înconjurată de presa disperată să smulgă câte un răspuns despre vreun dosar arzător. Pentru un adolescent cu (poate prea) înalte aspirații profesionale, fostul procuror-șef DNA se contura ca un adevărat model de urmat.

Și astfel s-a născut o pasiune

În această atmosferă cotidiană m-am trezit și eu. Asta m-a determinat să caut mai multe informații despre cum funcționează justiția în România. Neînțelegând, de pildă, diferența dintre procurori și judecători și multe altele, era firesc să vreau să aflu. Tot căutând, am început să nutresc o reală pasiune pentru domeniu. La un moment dat, ajunsesem să urmăresc noaptea procese simulate. Sau să scriu ordonanțe de începere a urmăririi penale imaginare. …Și mă opresc aici. Pe atunci eram sigur că viitoarea mea profesie trebuie să fie magistratura.

Ce am făcut mai departe?

Am început să urmăresc toate știrile ce aveau legătură cu justiția. Dădeam follow judecătorilor și procurorilor pe Facebook. O stresam pe mama cu mii de întrebări, pentru că știam că absolvise Facultatea de Drept. Ba chiar mi-am făcut curaj să îi trimit un mesaj cu întrebări și prim-procurorului orașului în care locuiesc. Se pare că a fost o idee inspirată, deoarece am avut norocul să fiu primit în audiență de magistratul respectiv (mulțumesc, domnule Tudor Vieriu!).

Summer Legal Academy

Ca o coincidență, tot în acea perioadă se organiza o tabără de educație juridică. Am aflat de ea de pe profilul de Facebook al judecătorului Cristi Danileț. Acesta era membru fondator VeDem Just, asociația sub egida căreia se desfășura tabăra. Profesorii erau Cristi Danileț, Lucian Checheriță (președintele ONG-ului) și Oana Negru.
La scurt timp după ce s-au terminat toate etapele de selectare a participanților, am aflat că voi merge și eu! Emoționat, mi-am pregătit bucuros bagajul…

O aventură juridică

Organizatorii și participanții taberei de ed. juridică în fața Palatului de Justiție Suceava
Tabăra a fost super! Fiind pasionat de drept, m-am văzut ca peștele în apă în cele trei zile cât a durat. Cu excepția timidității, care mi-a pus anumite probleme, totul a fost ok.
Zilnic am participat cu toții la cursuri ținute de judecători, polițiști, inspectori antidrog etc. Am învățat o groază de lucruri de care mă folosesc cu drag și acum. Sunt mult prea multe ca să le rezum într-un scurt articol, însă le poți accesa gratuit chiar aici! Dacă te interesează domeniul, sunt sigur că te vor ține lipit de ecranul calculatorului sau al telefonului.

Proces simulat

Participanții taberei de ed. juridică după procesul simulat din sala Palatului de Justiție Suceava
Pe lângă asta, am avut șansa să ținem și un proces simulat. Da, într-o sală adevărată de judecată! Am avut cu toții roluri de judecător, procuror, avocat, inculpat, victimă, martor ș.a.m.d. Am învățat cum funcționează un proces penal și cum să colaborăm cu justiția pentru a ne putea apăra interesele și drepturile. Dincolo de entuziasmul și informațiile utile chiar și pentru o carieră juridică, tabăra ne va prinde bine și în viață, indiferent de opțiunile profesionale!

Am cunoscut oameni noi

Mi-am făcut amici noi, cu care ținem legătura și acum pe un grup de Whatsapp. Am întâlnit oameni care mi-au deschis noi perspective și m-au ajutat mult. Am socializat, ne-am simțit bine, ne-am distrat… Am vizitat castele și mănăstiri, am dat petreceri, ne-am jucat toată noaptea (în pofida amenințărilor doamnei 00, porecla uneia dintre organizatoarele taberei, care ne impunea stingerea). Pe scurt, a fost o veritabilă aventură juridică!
Cu domnul judecător Cristi Danileț la hotelul Mandachi Suceava, locul unde s-au ținut cursurile și au fost cazați gratuit participanții

 

Și… acum ce urmează?

Am plecat cu o tristețe discretă, abia sesizabilă, cu un sentiment de pierdere a unor noi prieteni și a unui fragment de viață/lume nouă care a fost tabăra juridică. Drumul Suceava – Neamț nu a fost lung, dar am ațipit din cauza nopților nedormite.
Tabăra s-a terminat, vara era abia pe la mijloc, ce urma să fac cu toate acele idei și informații? Nu, nu am ajuns magistrat, o tabără de educație juridică nefiind în niciun caz modalitatea de a face asta.

Însă acum…

• știu ce să fac ca să-mi apăr drepturile mele și pe ale celorlalți;
• știu cum funcționează sistemul juridic românesc de care poate depinde viața mea;
• știu cum să-mi rezolv problemele legal;
• știu la ce să mă aștept dacă voi rămâne cu ideea de a îmbrățișa un astfel de traseu profesional;
• știu că e frumos să fii înconjurat de persoane cu interese comune ție, fie și doar pentru câteva zile.

În încheiere, o invitație

V-ar plăcea și vouă să experimentați o astfel de incursiune în lumea justiției? Vă invit să urmăriți pagina de Facebook a Academiei Juridice. Taberele viitoare vor fi anunțate acolo. Până atunci, puteți găsi o mulțime de resurse educative!
Sursă fotografii: arhiva personală, VeDem Just.