enigmă
enigmă

Partea I – nimeni nu mai merge în Vamă

Pentru amatorii de enigme și nu numai, următoarea serie de articole vă va pune în priză. Este un concept nou la noi, interactiv și misterios. De la început vă spun să nu căutați pe Internet, fiecare enigmă prezentată e originală și nu o veți găsi altundeva.

Regulile sunt următoarele:

Fiecare enigmă va avea trei părți. Fiecare parte va conține din ce în ce mai multe detalii despre misterul pe care chiar voi va trebui să îl rezolvați. De voi și de priceperea voastră depinde cursul următor al poveștii.
În partea de jos a fiecărei părți din enigmă veți avea un formular unde veți putea vota cine credeți că e criminalul. Dacă majoritatea își va da seama, criminalul va fi prins fără a mai ucide pe altcineva. În schimb, dacă nu reușiți să vă dați seama, criminalul se va întoarce și va ucide din nou.

Așadar: cine este criminalul?

În prima parte din enigmă veți primi informații despre suspecți și despre împrejurările în care a fost găsit primul cadavru.

În prim-plan se află o gașcă de prieteni:

Tibi are 30 de ani și este programator. Are o situație materială bună și este fericit. I-a fost greu să ajungă aici, crescând într-o familie cu un tată violent și dependent de alcool. Dar după multă muncă, psihoterapie și motivat de prietenii săi, a reușit să capete o situație financiară bună și o nouă familie.

Iasmina este logodnica lui Tibi. Are 28 de ani și lucrează în publicitate, la firma la care lucrează și logodnicul ei. De câteva luni, s-a mutat împreună cu Tibi și este foarte fericită. Au adoptat chiar și o pisică. Taru, o pisicuță vărgată găsită în zona tomberoanelor a devenit răsfățata familiei. Iasmina este extravertită, jovială, ordonată, lucru care o face să se descurce bine și la job, dar și în viață. Totul pare perfect în lumea ei.

Marta are 28 de ani și este sora vitregă a lui Tibi. Mama sa s-a căsătorit cu tatăl lui Tibi când Marta avea doar 2 ani, iar fratele ei 4. Totuși, nu a fost scutită de violența tatălui ei vitreg. Din cauza aceasta, are o personalitate ciudată, rece. Sportul esta pasiunea ei, având centura neagră la arte marțiale. Nu a fost foarte apropiată de fratele ei cât erau copii, dar anturajele comune i-au adus împreună. Iasmina a fost colegă de liceu cu Marta.

Alina are 30 de ani și este psihoterapeut. E prietenă din copilărie cu Tibi pe care îl consideră fratele ei din altă mamă. Totodată, firea și pasiunile ei au făcut-o să devină sursa de motivație a grupului. Psihologia e pasiunea ei, și își face timp ca să ajute pe oricine.

Teodor are 30 de ani și este medic. A intrat în anturaj fiind fost coleg de clasă cu Alina. Totodată, e și prieten cu Tibi, pe care l-a ajutat cu bani în timpul facultății, când acestuia îi era greu să se descurce. De mic Teodor a fost privit ca istețul familiei și răsfățat până peste măsură. Totuși, își prețuiește cariera și grupul de prieteni, singruii oameni în care are de fapt încredere.

Ștefana are 30 de ani și este iubita lui Teodor. Deși au urmat aceeași facultate, l-a cunoscut pe Teo prin intermediul Martei, o foarte bună prietenă a ei, la unul din revelioanele petrecute în grup. Pe Marta o cunoaște de la antrenamentele de arte marțiale. Ștefana are o fire anxioasă, iar aceste cusuri au ajutat-o să își domolească problemele cu anxietatea. În ultimul timp, a început să se certe din ce în ce mai des cu Teo, lucru care o stresează.

Și două personaje colaterale:

Denisa este sora mai mică a Iasminei, adoptată de părinții acesteia. Are virusul HIV din naștere, pe care îl ține în frâu cu un tratament sever. Din cauza problemelor ei de sănătate, suferă de tulburarea Borderline, fiind ajutată de Alina în acest sens. Are crush pe Teodor de un an și ceva, dar doar terapeuta ei știe de asta. Are doar 17 ani, și atâtea probleme…

• Mama Martei, doamna Valeria, are 50 de ani și este croitoreasă. Ține legătura cu ambii ei copii, pe care îi iubește enorm. Îl consideră pe Tibi copilul ei, pentru că a avut grijjă de el de când era mic. Marta o învinovățește că nu și-a părăsit soțul violent. Când doamna Valeria nu e mama grijulie și iubitoare sau colega jovială de serviciu, fantomele trecutului o bântuie. Drama fostului mariaj îi aduce multă tristețe, dar nu a divorțat mai devreme pentru că astfel l-ar fi pierdut pe Tibi.

Cei 5 prieteni se pregătesc să meargă în Vamă în vacanță, de 1 mai. Week-end-ul acesta în Vamă este o tradiție în gașca lor, și îi face să se simtă tineri. S-au adunat la ora 12 acasă la Tibi și Iasmina, unde doamna Valeria le pregătește sendvișuri pentru drum.

Singurii care întârzie sunt Teo și Ștefana. Ei mereu întârzie. Grupul își omoară timpul discutând cu Denisa, care urma să rămână pentru a avea grijă de casă și de pisica Taru. Dintr-o dată, Ștefana apare la ușă. E speriată, tremură și e însoțită de Sergiu, ofițerul criminalist. În acea dimineață, își găsise iubitul strangulat în bucătărie.

Voi sunteți detectivii acestui caz. Pentru a vota cine a comis crima, și a opri criminalul din a ucide din nou, click aici!