concerte

Președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, declară că restricțiile de urgență vor cunoaște o relaxare graduală abia după data de 15 mai. Activitățile publice, printre care și spectacolele, nu vor fi reluate în 2020.  

„În ceea ce privește adunările, eu nu cred că în acest an adunările de mare amploare vor fi reluate, este o părere presonală. Probabil că între 50 și 100 de persoane o să fie un interval acceptabil, dar trebuie raportat la un anumit spațiu. Dacă spațiul e mic, distanțarea nu se poate produce. Concerte de mare amploare în aer liber eu nu cred că o să fie în nicio țară”, afirmă Rafila.

Cu toate acestea, Alexandru Rafila este de părere că redeschiderea cabinetor stomatologice, a frizeriilor sau a magazinelor de haine poate fi posibilă dupa 15 mai.

„În ceea ce privește mallurile, eu cred că trebuie să se redeschidă diverse tipuri de magazine, de unități comerciale. Trebuie să găsim o soluție. Cabinetele stomatologice, una sunt urgențele și una e să nu tratezi diverse afecțiuni. Cabinetele, trebuie să ne gândim cum să le repornim după data de 15 mai, mai ales că în cabinetele stomatologice există echipament de protecție. Frizeriile, coaforul, toate țin de o viață normală și trebuie să existe un acces la astfel de instituții. Nu știu dacă mall-urile în sine se vor redeschide pentru că sunt zone aglomerate”, a precizat Președintele Societății Române de Microbiologie.

În egală măsură, acesta a pus în discuție și subiectul relaxării măsurilor pentru populație, susținând că autoritățile iau în calcul repornirea progresivă a economiei.

„Noi nu suntem în cea mai favorabilă situație în acest moment și trebuie să reflectăm și să găsim soluții pentru repornirea progresivă a economiei.(…) Se poate găsi o soluție și în cazul companiilor. Cine poate să lucreze de acasă să lucreze, sau să fie făcute ture, 3 zile și 2 zile, de exemplu. Activitățile care presupun apropierea persoanelor, să existe o foarte bună instruire a personalului. Sunt lucruri care se deprind și care trebuie repetate încât să devină o obișnuință”, a declarat profesorul Rafila pentru Digi 24.

Totodată, având în vedere încălzirea vremii, ar putea fi modificat și orarul folosit în prezent de persoanele peste 65 de ani.

„În plus, față de aceste măsuri sunt și alte recomandări pe care le dă OMS pentru activitatea fizică a copiilor. Ar trebui să aibă în fiecare zi o activitate fizică individuală, o activitate fizică pentru persoanele vârstnice, în casă sau în afară și să ne gândim și la alte elemente care să facă acceptabilitatea măsurilor de distanțare care se vor menține încă o perioadă de timp. Trebuie să suplimentăm la orele de vârf mijloacele de transport, nu să le reducem. Mi se pare total nepotrivit intervalul 11-13 pentru persoanele vârstnice, odată cu venirea căldurii. Aș alege mai degrabă primele ore ale zilei, sau seara”, a mai precizat președintele Societății Române de Microbiologie.

Sursă foto: RomâniaTV