Articolul precedent a conținut informații despre desenarea nasului. Deci, mergem mai jos cu seria de drawing tips și, în acest articol, o să vorbim despre gură, respectiv buze.

Mici detalii și trăsături

Gura trădează trăsăturile modelului: sexul, vârstă, precum și expresii. Poziția gurii poate determina o activitate pe care o face modelul (cântat, râs, fluierat) sau exprimarea unor stări (încântare, frică, supărare etc.).

Forma gurii va fi stabilită de buza superioară și cea inferioară, acestea intersectându-se la colțul gurii. Buza superioară este mai lungă, iar în mijloc este mai îngustă decât buza cealaltă. Mica adâncitură de sub septul nazal se numește arcul lui Cupidon.

Stabilirea buzelor la nivelul feței

În multe cazuri, stabilirea axei buzelor se face astfel: segmentul delimitat de axa nazală (zona inferioară a nasului) și marginea inferioară a barbiei se imparte în 3 segmente aproximativ egale, axa gurii fiind linia superioară de construcție a acestor două linii ajutătoare.

Lățimea gurii trebuie măsurată pe plan orizontal, pentru a nu fi prea mare sau prea mica. Dar, în general, comisurile gurii (colțurile) ajung până la jumătatea ochilor.

În caz de nu știi cum să desenezi un nas, click aici.

Regulile perspectivei

Sunt valabile și pentru gură: dacă modelul își întoarce capul (în semiprofil, să zicem) partea îndepărtată a gurii va părea mai mică decât cea mai apropiată de privitor. Într-un alt articol o să dezvolt mult mai bine subiectul perspectivei și cât de esențială este pentru un artist.

Construcția buzelor

Personal, știu și folosesc două moduri de a desena buze:

1. Am văzut la un profesor că folosea sfera (așa cum am recomandat-o si la ochi), drept figură geometrică de bază. Eu o să vă arăt doua perspetive simpluțe.
-În primul rând, se desenează sfera:

-După care se fixează axa principală a feței în funcție de perspectiva dorită:

-După care axa gurii. Puteți să le fixați aproape unde doriți, depinde foarte mult de poziția capului.

-Acum încercăm să fixam mărimea lor. Vă recomand să lucrați cu linii subțiri și foarte fine. Nu doriți să aveți probleme cu ștergerea greșelilor.

-Iar la final o să dați conturul corespunzător și veți defini forma mult mai bine (eu am folosit un liner, dar nu vă recomand).

2. O altă metodă se bazează pe desenarea unor elipse, ele reprezentând mușchii ce le alcătuiesc. Aceasta este cea mai uzuală metodă de construcție și una ușor de înțeles:

Vă recomand să folosiți ce credeți că vă vine cel mai bine dintre cele două metode. Sper să vă prindă bine și spor la desenat!

Îți las aici un mic ajutor pentru a înțelege mai bine.