MAI

În urma incidentelor petrecute acum câteva zile între mai multe grupuri din cartierele mărginașe și autorități, MAI (Ministerul de Interne) suplimentează numărul trupelor de intervenție. Ordinul ministrului de la ora 17 prevede că dispozitivul de intervenția va fi plusat cu 1.500 de polițiști, jandarmi și trupe speciale de intervenție.

Urmare a ordinului conducerii MAI, începând cu ora 17.00, la nivel național, vor acționa suplimentar fata de dispozitivul curent, 154 de grupe (constituite din 4-10 membri), efective din cadrul :

– Serviciului pentru Intervenții și Actiuni Speciale al Politiei Romane – 4 grupe;

– Serviciilor pentru Acțiuni Speciale ale fiecărui  județ, cu câte 2 grupe;

– Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, cu 18 grupe;

– Direcției Generale de Jandarmi a Municpiului București, cu 12 grupe;

– celor 8 Grupări Mobile de Jandarmi, cu câte 4 grupe.”, se arată într-un comunicat al ministerului de Interne.

Polițiștii și jandarmii vor fi prezenți în zonele unde au fost ciocniri violente între forțele de ordine și comunități de persoane cu „preocupări infraționale”.

„Resursa alocată suplimentar va fi direcționata in zonele cu risc criminogen ridicat, comunități de persoane revenite in țara în ultima perioada, cunoscute cu preocupări infracționale”, precizează MAI pentru Digi24.

De asemenea, două elicoptere vor intra în acțiune în zona municipiului București și județelor Ilfov, Ialomița, Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu și Călărași. Astfel, multe zone din Capitală vor fi supravegheate, în special cartierul Rahova.

„Tactica și modul de intervenție se dispun în funcție de datele de la fața locului, numărul participanților și comportamentul acestora și de numărul forțelor de ordine din zonă. Acționăm după două principii: gradualitate și proporționalitate. Folosim forța letală numai atunci când nu mai este altă cale pentru a rezolva incidentul”, a declarat șeful SIAS, chestor Alexandru Scurtu, într-o declarație de presă.

Sursa foto: Romania Libera