Sfera

Drawing tips: Sfera, forma de bază în desen

"în Dosarul Săptămânii" by

Am pomenit de sferă în articolele precedente legate de ochi și nas, iar înainte de a trece la construcția buzelor, am zis să vă arăt care este treaba cu această formă: sfera. Cea mai regulată figură geometrică existentă și una foarte importantă în tot ce înseamnă construcție.

Există multe obiecte în construcția cărora intervine sfera.

Un castron pentru gătit, de exemplu, ne amintește de o sferă tăiată în două: în interior este convex și în exterior concav. Porțiunile luminate din exterior vor fi întunecate pe interior și invers (informație imprimantă la natura statică). Dar, dacă ne legăm de anatomie, ne ajută în diferite construcții. Spre exemplu: nasul, ochii și buzele.

Poți citii articolul meu despre cum se desenează un ochi uman, click here!

În desen trebuie redate trăsăturile tridimensionale ale sferei

Cel mai luminos punct de pe suprafață este acolo unde razele de lumină formează un unghi drept cu figura. Pe măsură ce se curbează devine din ce în ce mai întunecă. În spate, unde se află propria umbră, corpul este închis la culoare. Nici suprafața umbrită nu este uniformă.

Mărimea umbrelor depinde de poziția surselor de lumină, acestea putând să provină de oriunde

 

Particularitățile formei

Specificitatea sferei constă în faptul că toate punctele de vedere și profiturile redau un cerc, ea nu prezentând perspectivă distorsionată (cercul prezintă, în perspectivă formând elipse). Reprezentarea generală a secțiunilor transversale se redă cu ajutor elipselor.

Și dacă tot am adus vorba despre elipse

Forma de bază este cercul. Aceasta pare o elipsă. Imaginea acestea se schimbă odată cu distanțarea pe plan vertical (pe orizontal arată ca o linie, cu cât figura se îndepărtează de plan, perspectiva se va îmbunătăți, iar arcul elipsei va părea mai îndepărtat), atât din perspectivă inferioară cât și aeriană ( sub și peste linia orizontului).

Dacă înjumătățim un cerc, partea mai departe de privitor va părea, după regulile perspectivei, mai mică decât cea mai apropiată.

După cum vedeți mai sus, sfera, în plan, se reprezintă ca un cerc, dar cu ajutorul elipselor putem reda forma corpului care, desigur, o să ne ajute la valorație.

Cam atât am avut să vă spun eu despre sferă și elipse. Este foarte important să înțelegeți cum se poartă lumina pe formă, cum se valoreză, ce umbră purtată lasă, plus alte chestii pe care le învățați pe parcurs.

Ca să-ți dau o mană de ajutor, uite aici un clip explicit!

 

Vă urez mult spor la desenat și inspirație!

Sunt elev în clasa a 11a, din Iași, pasionat de arhitectură, desen grafic ( inclusiv anatomic) și pictură. Scriu poezie și proză scurtă. Iubesc filosofia, fiind un om psihologic, comunicativ și super deschis.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi