Tipuri de cititori
Tipuri de cititori

Incursiune în lumea cititorilor

Cu toții suntem cititori. Diferența este că unii citesc doar etichetele de la produse, iar alții își îmbogățesc vocabularul și cu niște postări smart de pe Facebook. Cei mai cultivați români aleg chiar citate din autori clasici, găsite pe Google, numai bune de pus la descrierea pozei de profil. Cicero? Da, merge perfect cu poza asta, fată! Ia de aici, pune și un Baudelaire, că acu’ știu cum se pronunță! Se află însă printre noi și o specie pe cale de dispariție. Mă refer aici la cititorii de… cărți! Da, întregi, nu doar titlul sau recenzia. În cele ce urmează, am încercat o scurtă și, precizez, incompletă tipologie a acestor cititori. Well, acestea sunt 3 tipuri de cititori. Tu din care faci parte?

1. Pătimașul

Pentru cititorul pătimaș sau dependent, lectura a devenit un fel de viciu nepedepsit. Așa cum spune Pearsall Smith, un viciu rafinat și nepedepsit, acea egoistă, calmă și durabilă beție.

„Dimineața mă trezesc cu teancul de cărți lângă pat. Iau una și citesc vreo 5 pagini înainte să mă ridic complet din somn. Până se lasă seara și ajung din nou sub plapumă, termin, de obicei, de citit cam 100 de pagini”, ne spune un cititor pătimaș ce preferă să rămână sub anonimat.

Cu teancuri de cărți de toate genurile mereu necitite și care îl așteaptă peste tot, acest tip de cititor nu mai poate trăi fără lectură. Cititul i-a devenit unicul sens și țel în viață, pe care se pare că o înlocuiește.

2. Cititorul știe-tot

Acest tip de cititor nu-și pierde timpul cu romane sentimentale sau orice ține de beletristică. Avid de cunoaștere, din sfera lui livrească fac parte numai cărțile informative. De la istorie la fizică nucleară, de la broșuri la marile enciclopedii, devorează tot ce prinde și înseamnă un plus la cultura sa generală. Adevărat spirit enciclopedic, studiază cu drag atât matematica, cât și literatura… Lucrează mereu la mici tratate din cele mai opuse domenii. Este cât se poate de enervant pentru cei din jurul său, deoarece pare să aibă răspunsul la orice întrebare. Pasionat de toate domeniile cunoașterii, dispune de o vastă cultură generală și face față cu brio oricărei discuții. Da, e acea persoană care are întotdeauna dreptate. Ai vreo întrebare sau temă la școală cu care nu te descurci? Acesta e omul potrivit pentru tine – o veritabilă enciclopedie ambulantă.

3. Artistul

Literat prin definiție, artistul poate sta zile întregi într-o bibliotecă din care își alege numai cărți de beletristică. Romane, poezii, nuvele, teatru… Ce poate fi mai frumos decât să te transpui în pielea personajelor? Cât e de fascinant să-ți înlocuiești pentru un timp viața cu a lor? Să trăiești în mintea, inima și lumea unei alte persoane – a unui mare scriitor? Este centrat pe simțire și intuiție mai mult decât pe rațiune și logică. Învață versuri din poemele preferate fără să vrea. Uneori, i se întâmplă să-și confunde viața cu a personajelor literare. Dacă ai (ne)șansa să te ciocnești de un astfel de cititor pe drum, s-ar putea să te întrebe grăbit cât este ora, aflat în întârziere la un rendez-vous cu Anna Karenina.

Tu ce fel de cititor ești? Lasă un comentariu mai jos!

Desigur că identificarea cu unul sau mai multe dintre tipurile de mai sus e relativă. Uneori suntem știe-tot, alteori suntem artiști… Uneori ne autolimităm chiar la a fi cititori de etichete sau statusuri pe Facebook. Alteori suntem pătimași! De aceea, nu rămânem niciodată încadrați într-un anumit șablon, ci totul depinde de moment.

Vă invit acum să vă exprimați viața livrească în comentarii. Cu care dintre cele trei tipuri vă identificați cel mai mult acum?

Orice cititor înrăit are nevoie de un kit de supraviețuire livresc. Vezi aici unul – e gratis!

2 COMENTARII

    • Mie îmi plac cărțile de beletristică, dar care conțin și informații. Romanele istorice, de exemplu. Sau Igor Bergler și Dan Brown, deși s-ar putea să nu fie cele mai fericite exemple… Uite, Umberto Eco e mai bun. Adică aș fi o combinație între artist și știe-tot. Sau un știe-tot pe fundal artistic… În fine, am și eu perioade și perioade…