pe vremea comunismului
pe vremea comunismului

Pe vremea comunismului, Biserica și religia nu erau privite cu ochi buni. Tot ceea ce însemna o activitate religioasă era descurajat, după ce, la începuturile comunismului, în anii 1950, mulți clerici au fost întemnițați.

La fel ca în zilele noastre, oamenii vopseau ouă roșii, tăiau miei şi îşi urau tradiţionalele „Hristos a Înviat!/ Adevărat a Înviat”.

Din păcate, comunismul nu a fost prea prietenos în ceea ce privește alimentația. Societatea a învățat să se mulțumească cu puțin, datorită magazinelor prost aprovizionate. Prin urmare, procurarea bucatelor tradiționale de Paşti era o problemă la vremea aceea. Exista rația, mai exact, porție de hrană socotită necesară pe un timp determinat și fixată după o anumită normă. Cei mai norocoși erau cei din zonele rurale. Carnea de miel sau ouăle de Paşti erau astfel mai uşor de procurat.

Restul erau nevoiți să stea la cozi infernale și erau extrem de fericiți dacă reușeau să aibă cu un kilogram în plus de alimente. Cum ar fi zahărul și făina. Dar se pare că românii mereu au câte un as în mânecă. Îşi produceau un sicriu, îl puneau pe maşină şi astfel nu îi oprea nimeni şi nici nu li se cereau documente. Aşa călătoreau cu acel sicriu, cumpărau miei şi împărțeau, după aceea, între ei.

Nu existau zile libere în ziua de Paști. Dacă în seara Sfăntă oamenii mergeau la Bisercă, următoarea zi nu aveau liber. Astăzi, sunt cele trei zile în care stăm acasă.

Încă din acea perioadă există tradiția „Udatul”. Un moment aşteptat cu drag de tinerele fete este cel din a doua zi de Paşti. Băieții trebuie să vină la fete acasă pentru a le parfuma (specific mediului rural). Acestea, la rândul lor, trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri. Este preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară, dar se practică şi în Banat sau în Bucovina.

Mătușa mea mi-a mărturisit: „Mergeam pe ascuns la Biserică fiindcă comunismul nu ne permitea. Norocul meu este că stăteam aproape de Biserică și ajungeam repede.”

Ironic este că mulți dintre liderii comuniști practicau pe ascuns, ce-i drept, tradițiile creștine.