Lumina sfântă
Lumina sfântă

Sunt sigură că majoritatea dintre noi, creştinii ortodocşi, am luat cel puţin o dată Lumina Sfântă în Noaptea de Înviere, dar nu sunt sigură câţi dintre noi ne-am întrebat ce este şi de unde vine aceasta.

Ei bine, Lumina de Paşte este o tradiţie care continuă necontenit din 1106, când a fost documentată oficial şi încă de atunci, creştinii ortodocşi continuă să o distribuie an de an, din mână în mână, din lumânare în lumânare. Acest fapt simbolizează luminarea noastră ca oameni şi a spaţiului care ne înconjoară. Cu alte cuvinte, ar trebui să ne inspire să fim mai buni, mai drepţi şi să avem mai multă grijă de semenii noştri şi de mediul înconjurător.

Sfânta Lumină se aprinde deasupra Sfântului Mormânt a lui Iisus Hristos din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua, între orele 12:30-13:30 în timpul Vecerniei Mari.

Cu o seară înainte, încăperea este percheziţionată de către câţiva poliţişti civili necreştini (un arab, un turc şi o persoană din partea statului Israel) care au rolul de a se asigura că în interior nu există nicio sursă de foc, în timp ce patriarhul Ierusalimului presară vată pe mormântul Domnului. Apoi se sting toate luminile şi se închide uşa cu două panglici de pânză albă cu sigiliu de ceară la capete, aşezate încrucișat.

Poliţiştii păzesc încăperea până a doua zi, când patriarhul Ierusalimului împreună cu episcopi, preoţi, diaconi şi pelerini ocolesc Sfântul Mormânt de trei ori, precedaţi de 12 steaguri cu însemnări din viaţa Mântuitorului.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi se roagă. După 15-20 de minute de rugăciune, se poate observa o lumină puternică, de culoare galben-verzuie, ca o scânteie luminoasă de fulger, coborând în zigzag prin cupola mare a bisericii asemenea unui glob de lumină ce se sfărâmă în mici bucăţi, aprinzând vata presărată deasupra mormântului. Patriarhul o adună în două cupe de aur cu găuri şi aprinde două buchete mari de 33 de lumânări.

De ce tocmai 33?

Pentru că acest număr simbolizează vârsta pe care o avea Iisus când a murit, iar focul are legătură cu divinitatea. De asemenea, se spune că în primele 33 de minute după ce Lumina Sfântă a pogorât în Sfântul Mormânt, aceasta nu arde.

Desigur că există şi gurile rele care spun că totul este fals.

Acestea îşi susţin afirmaţia prin faptul că preoţii ar introduce filtrul lumânărilor în fosfor alb înainte de începerea ceremonialului. Asta pentru că fosforul alb este uşor inflamabil şi se aprinde în contact cu oxigenul.

În altă ordine de idei, istoric vorbind, se spune că atunci când Ierusalimul a fost cucerit de către cruciaţi (1099) şi preoţii bisericii ortodoxe au fost izgoniţi, miracolul s-a pierdut pentru totdeauna şi că de atunci, lumina este aprinsă de preoţii greci care aduc cu ei o lampă ce este folosită în acest scop de peste 920 de ani.

În orice caz, consider că cei care cred în acest obicei vor continua să creadă indiferent de mituri, iar cei care nu au crezut niciodată, vor continua să ignore evenimentul. Voi de care parte sunteţi?

Autor: Medeea Marincescu