ouă de Paște
ouă de Paște

În fiecare an, la masa de Paște, ne strângem cu toții și ciocnim ouă roșii alături de cei dragi, într-o atmosferă caldă și îmbietoare. Însă, de multe ori, suntem atât de prinși în diverse pregătiri, încât uităm adevărata semnificație a ritualurilor de sărbătoare.

Care este motivul pentru care înroșim ouăle cu câteva zile înainte de celebrarea Învierii Mântuitorului?

Noi, ca popor român, și în același timp creștin, trebuie să știm că prin acest ritual anual readucem în amintirea colectivă momentul crucificării lui Iisus Hristos. Așadar, această tradiție ține de legenda creștină, conform căreia în ziua răstignirii Mântuitorului, Maica Domnului a pus sub cruce un coș cu ouă care s-au pătat de sânge.

În istoria artei și în istoria universală, oul este simbol al Învierii, al renașterii.

De exemplu, poporul chinez folosea această practică înaintea venirii lui Iisus cu 2000 de ani pentru a sărbători nașterea lumii. Conform miturilor cosmogonice, omul și lumea în care el trăiește au luat naștere dintr-un ou. Acest mit a fost susținut de indieni, difuzându-se apoi la mai multe popoare care îl foloseau pentru a-și aminti de momentul creației primordiale.

Pe de altă parte, culoarea roșie folosită pentru vopsirea ouălor poartă semnul focului și este utilizată nu numai pentru a simboliza sângele Mântuitorului, ci și pentru a semnifica distrugerea spiritelor rele din jurul casei, forță si înțelepciune în anul care urmează.

Tot în sfera semnificațiilor întră și ritualul ciocnirii. De regulă este inițiat de bătrânul familiei, care lovește cu vârful oului celălalt vârf de ou ținut de partener în timp ce exclamă „Hristos a înviat!” și i se răspunde cu „Adevărat a înviat!”. Ciocnirea oului amintește de sacrificiul ce a purificat omenirea și este celebrat în virtutea curățării de păcat.

În zilele noastre foarte puțini sunt cei care-și vopsesc ouăle de Paște doar în roșu. Trăim într-o lume extrem de dinamică și de revoluționară, unde imaginația nu ne lasă să rămânem prinși în practici străbune. Ne bucurăm astăzi de ouă încondeiate cu modele tradiționale și cu diverse culori. Copiii, la școală, învață să le decoreze și repetă exercițiul acasă, alături de familie. Astăzi ne bucurăm de tot ce înseamnă frumos, de tot ce înseamnă artă. Ne dezvoltăm pe zi ce trece, pentru că trăim în dinamism și nu putem să nu ne etalăm ingeniozitatea și în același timp să păstrăm în suflet credința divină și sacralitatea ritualurilor religioase.

Dacă te întrebai ce ai voie să faci în noaptea Învierii, aici găsești răspunsul.

Autor: Delia Mușetescu