Au fugit în Germania
Au fugit în Germania

Nevoia banilor a împins mii de români să părăsească țara. De ce au fugit în Germania și de ce România nu le oferă confortul necesar?

Ei  leg să facă asta pentru că după 30 de ani de la Revoluție, țara noastră n-are spitale, n-are educație, n-are condiții. Nu  sunt bani. Acum, pe timp de urgență, situația e și mai rea: afacerile și-au restrâns activitatea, lăsând „pe drumuri” zeci, poate chiar sute de șomeri. Dată fiind situația, nu au încotro.

Românii pleacă la muncă în străinătate în ciuda perioadei de urgență cu care ne confruntăm la momentul actual! Conform Mediafax, doar pe 14 Aprilie, peste 1.000 de români au plecat din aeroportul din Cluj-Napoca. Aceștia  aleg să se ducă în țări precum Germania, Austria sau Franța. Acolo ei practică munca sezonieră în domenii precum agricultură, construcții sau  domenii hoteliere. Românii spun că pleacă la muncă în străinătate pentru că acolo se câștigă mai bine.  

Românii au mai puțini bani în buzunar decât conaționalii lor plecați în afară.

Conform  economica.net, salariul de bază minim brut la noi  este de 2.230 lei , din care se scad dările către bugetul de stat. Suma cu care un român trebuie să se descurce ajunge la 1.346 de lei (aprox 277 euro) pe lună. În Germania un român rămâne la sfârșitul lunii cu 2.000 de Euro (9692 de lei)în buzunar, conform zf.ro.  

Într-un interviu acordat de către Mediafax, o muncitoare, Elena Stoian, declară: ” În agricultură e greu,  dar ce să facem” ? Întrebată despre numărul de ore pe care ea și soțul ei muncesc, românca răspunde: „Opt, zece, depinde”. La fel alți sute de români, Elena Stoian muncește în străinătate ca să  strângă bani pentru a-și construi o nouă locuință. Cât timp sunt plecați își lasă copiii în grija bunicilor. Asemenea Elenei, peste 3,5 milioane de români au plecat din țară, în ultimii 10  ani. Românii aleg drumul străinătății. Calitatea vieții sau proasta guvernare sunt doar câteva dintre lucrurile care le lasă românilor „ un gust amar”. Afară le e mai bine. Aici, ei sunt dezamăgiți. Prin prisma românilor, țara nu o duce tocmai bine.

România, subdezvoltată la calitatea vieții

Potrivit ultimului raport întocmit de specialiștii din cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții, România e o țară subdezvoltată. Conform Forbes, ne aflăm pe locul 45 din 149 de țări analizate. Din punct de vedere economic, potrivit datelor publicate de Eurostat, ne aflăm pe locul 15 în clasamentul UE. Prețul locuințelor și costul ridicat al  vieții, sunt doar câteva condiții care fac România să se claseze pe acest loc. În 2018, la noi, PIB-ul pe cap de locuitor a atins valoarea de aprox. 202 miliarde de euro. În Germania și Marea Britanie, valoarea PIB-ului este mai mare: 3386 respectiv 2393 mld de euro, în anul 2018, conform ZF. Nici din celelalte puncte de vedere, România nu o duce mai bine. Proasta gestionare din domenii precum educație sau sănătate îi fac pe români să întoarcă spatele țării lor și să plece din țară. Mulți spun că s-au săturat să se amăgească; să spere că le va fi mai bine, pentru că sunt conștienți că acest lucru nu se va întâmpla.

Românii și stăinătatea  

Calitatea vieții este un termen aproape necunoscut pentru români dar extrem de apreciat de conaționalii plecați în străinătate. Mulți dintre cei care pleacă nu se mai întorc. „Afară” românii noștrii au parte de condiții de trai mai bune. Gazeta Româneacă scrie:  conform unui sondaj făcut de BestJobs, 60% dintre români ar vrea să plece definitiv în străinătate. 

Când vezi că nu-ți mai rămâne nimic de făcut în țară și nu mai poți evolua, pleci. Ca într-o căsnicie în care singura soluție rămâne divorțul, plecatul în străinătate reprezintă una dintre deciziile nu tocmai ușoare pe care românii aleg să le ia. Ei conștientizează mai mult decât alții că drepturile nu le sunt respectate sau că viața este prea scurtă și trebuie trăită cu intensitate, astfel că iau  decizia de „a fugi”.

Românii noștrii au fugit în Germania!

Am  mulți prieteni care au  fugit în Germania, Grecia, Austria, Italia, sau  alte astfel de țări. Ieri, o prietenă de-a mea a  plecat  în Germania, la cules de sparanghel. La fel ca pentru ceilalți, pentru ea, plecatul din țară a rămas unica soluție. Prima oară și-a încercat norocul la facultate. Din păcate, un contabil nu primește mult la noi. A doua oară, și-a încercat norocul la școlile de poliție. După un an de eforturi, a ajuns la concluzia că i-ar fi mai bine dacă pur și simplu  ar renunța și ar pleca afară. Deși banii sunt un principal motiv pentru care mulți decid de a-și încerca norocul afară, banii nu sunt totul. Cu ei nu cumperi democrația, sănătatea ori educația.

La fel ca în cazul prietenei mele, mulți români au fugit în Germania. Ei sunt îndemnați să plece în străinătate din cauza lipsei  de perspectivă. Odată plecați, le vine greu să se întoarcă într-o țară în care, de la Revoluție încoace, văd doar conducători care nu țin cu România.

Dezamăgire

Cei  de la conducere aleg să implementeze legi pentru a le fi mai lesne să fure.. Mulți  dintre ei scapă cu fața curată. Cei mai puțini norocoși scriu cărți în pușcărie și se plâng de asta. Sincer și noi ne plângem. Mama primește un salariu mic. Lucrează prea mult, iar pe lângă asta, angajatorul ei nu e foarte politicos cu ea. Tata primește ajutor de handicap, care nu e cine știe ce. Pe mine mă bântuie ideea că n-o să am din ce trăi după ce termin facultatea. Din cauza asta trăiesc cu frică. Dar mă prefac că o să fie bine. La fel ca mine, mulți își trăiesc viețile prefăcându-se: că se tratează, că învață, că ne apără sau că ne conduc.  “Mima” pare să fie sportul nostru național. Întrebarea e: până când?

Autori: Turcu Denisa

Daiana Rob

Sursa foto: respectsiprietenie.ro