M-a impresionat opinia publică din ultimele două zile, foarte spumantă și în plin foc. Totul a început cu Ordonanța Militară 9 și a continuat cu anunțul președintelui României, Klaus Iohannis, moment în care am spus și eu „Hamebus Președinte!”.

Lumina, de Paștile anului 2020, trebuia să fie împărțită inițial, prin Ordonanța Militară 9, cu ajutorul polițiștilor și voluntarilor bisericilor din localități.

De aici a pornit un scandal țintuit pe simțul ridicolului, iar nume mari printre scriitori, jurnaliști și oameni de cultură au făcut haz… de necaz. Toți vedeam deja cum polițiștii, care zilele astea sunt greu încercați din pricina oamenilor care nu respectă regulile stării de urgență, fac pe poștașii cu Lumina de la Ierusalim, împreună cu voluntarii.

Apoi, un anunț al președintelui, dur, apăsat și foarte rar rostit, a adus în discuție ce-i doare mai tare pe oameni: moartea. „Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!” a fost citatul de primă pagină care a făcut înconjurul țării și a râcâit rana din sufletele românilor, dar, ceea ce este de apreciat, a cerut public ca acordul dintre MAI și BOR să fie analizat din nou și să se facă rectificări pe acesta.

Seara trecută (15.04), Marcel Vela a ieșit din nou la raport la pupitrul sediului MAI, îmbrăcat diferit, în civil (pentru că, din păcate, și de asta s-au luat internauții, că ar arăta a „milițian” cu geaca gri), a prezentat modificările din acordul Ministerului Afacerilor Interne cu Biserica Ortodoxă Română, iar cel mai important și liniștitlor punct a fost că nu polițiștii vor împărți Lumina, ci personalul clerical, adică fețele Bisericii, împreună cu voluntari.

Tot aici s-a mai spus și despre faptul că oamenii nu au voie să iasă afară, pe când din Ordonanța Militară 9, cu o seară în urmă prezentată, parcă anunța o relaxare, că, deh, sunt Paștile și măcar de ele să ne bucurăm.

Poate mă depășește subiectul, dar eu cred că ar fi cea mai mare porcărie să ne îmbulzim după Lumină, acum, când situația nu este nici măcar puțin sub control. Tu, cititorule, crezi că Dumnezeu s-ar supăra pe tine că nu iei Lumina anul ăsta?

Eu cred că nu. Și el vede că pe Pământ lucrurile nu sunt roz, ci mai degrabă negre. Punându-ți viața în pericol Paștile astea nu rezolvă nimic, ci, mai degrabă, vei fi mai aproape de Doamne-Doamne, pentru că încă nu știm nimic despre virus și ne bazăm pe speculații și experimente.

Și eu încurajez statul în casă mai mult ca orice. Astăzi mi-a ajuns un colet de cărți și am făcut tot posibilul să nu am un contact prelungit cu mediul exterior. Nu ai de unde să știi cine a mai trecut pe acolo, nu poți să cunoști care au fost mâinile ce au atins coletul sau cine este băiatul de la livrări. Așa și cu Lumina adusă de clerici și voluntari. Nu știi pe unde au fost, nu știi cine a mai trecut pe acolo și nu poți avea încredere că dacă poartă un combinezon sunt feriți de orice. Așa s-au bazat și medicii care acum sunt îngropați (mă refer la cei care aveau măsuri de protecție și nu erau nevoiți, ca mulți de la noi, să își lipească saci de plastic cu bandă scotch pe corp).

Mai bine este să stai în casă. Slujba de Înviere se televizează, iar tu poți să te bucuri cu familia de Paști, că ai sau nu Lumină în casă.

sursa foto: Realitatea.net