,,Guvernele din Europa ar trebui să cumpere companii înainte pentru a elimina amenințarea preluarii acestora de către China”, a avertizat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurență.

Bruxelles-ul lucrează deja la o serie de propuneri prin care le oferă țărilor din Uniunea Europeană puteri sporite pentru ca acestea să blocheze tranzacții inițiale ale companiilor de stat, care ar afecta mediul concurențial.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență și vicepreședinte executiv al Comisiei Europene a declarat: „Nu avem nicio problemă ca statele să acţioneze ca participanţi la piaţă dacă e nevoie – să cumpere acţiuni în companii, atunci când vor să oprească astfel de preluări.”

Companiile europene au fost mereu în vizorul chinezilor, însă odată cu apariția pandemiei, au generat reduceri masive în prețul acțiunilor acestora, ceea ce atrage și mai mult atenția chinezilor.

Vastager cere statelor să nu ia măsuri grăbite, necalculate. Aceasta a anunțat lună trecută lăsarea unei serii de propuneri care să echilibreze nivelul de joc dintre europeni și chinezi.