Notre-Dame

Un an de la incendiul Notre-Dame: Cât de ipocriți am fost cu toții?

"în Păreri și opinii" by

Astăzi, 15 aprilie 2020, se împlinește un an de la arderea Catedralei Notre-Dame, an în care ipocrizia oamenilor a ieșit la iveală. Dar ce a presupus evenimentul?

Imaginea de basm a monumentului

Cunoscuta Catedrală Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Aceasta se află pe Île de la Cite, în centrul Parisului. 

Construcţia catedralei a început în timpul domniei lui Ludovic al VII-lea. Deasupra celor trei portaluri ogivale se află panouri sculptate cu scene din Evanghelie, iar deasupra intrării centrale este imaginea Judecăţii de Apoi. Principalul vitraliu, parţial abitentic, datând din Evul Mediu, reprezintă un trandafir cu diametru de 9,6 metri şi este plasat deasupra intrării principale a catedralei.

Localizare și imagine- bifat. Însă care a fost momentul ce a schimbat viața Franței și implicit, a stârnit milioane de controverse la nivel internațional?

15 aprilie 2019. Panică, haos, fum. Catedrala e mistuită de flăcări. 

Parisienii au declarat că de mai multe luni, monumentul tocmai beneficia de importante lucrări, îndeosebi de curățarea exteriorului. Incendiul de la Catedrala Notre-Dame ar fi izbucnit din zona în care aveau loc lucrări de renovare, una dintre turlele catedralei, dar și acoperișul s-au prăbușit.

Acest eveniment tragic a provocat o emoție foarte puternică, atât în Franța, cât și în întreaga lume, precum și o importantă acoperire mediatică. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a descris incendiul ca fiind unul „groaznic”.

În aceeași seară, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a anunțat reconstrucția catedralei, lucru ce a instigat păreri diferite în rândul populației la nivel global. 

A ars o clădire de o solemnitate aparte, clădire ce dăinuie de sute de ani și care a devenit un simbol internațional datorită cărtii lui Victor Hugo: Notre-Dame de Paris. Drama Esmeraldei și a Cocoșatului de la Notre-Dame a făcut ca acest simbol să devină iubit de oamenii de pe tot globul. Poate de aceea reacțiile stârnite de incendiu au căpătat asemenea proporții.

Vrei să cumperi cartea? Click aici!

Evident, românii au adus comentarii nefericitului episod. Cu siguranță și pe tine, dragă cititor, te-a durut și te-ai gândit să ajuți Franța. Însă cu România ta cum rămâne?

România a trecut și ea prin ceva asemănător. Nu chiar la același nivel cu tragedia de la Paris, dar, dacă mai ții minte, a izbucnit un incendiu la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, tot un monument arhitectural și un simbol pentru orădeni. Cu toate acestea, au fost destui compatrioți care au jubilat că „s-a dus o biserică”.

În mod evident, Notre-Dame nu a fost scutită de astfel de reacții. Dacă mulți s-au manifestat ca niște brute când o clădire de-a noastră a fost distrusă de flăcări, îți poți imagina deja ce părere au despre necazul unor străini:

„Pupători de moaște ați plecat  în Franța, rasă prăjită ce sunteți, nu a-ți făcut nimic pentru România și ai plângeți pe francezi…” 

Dar din acest comentariu afli chiar mai multe. Cum ar fi de exemplu faptul că România o duce prost, pentru că românii au plecat afară, unde e mai bine, în loc să stea aici și să facă ceva pentru țară. Mama lor de săraci nerecunoscători! Oricum, e ridicol să dai vina pe niște cetățeni care au vrut să scape de sărăcie, în loc să sufere ca niște câini într-o țară care n-a vrut să le dea nicio șansă.

„Pentru că nu vor distrugerea catedralei dintr-o dată. Preferă să se distrugă în flăcări deoarece 45 de minute au stins cu un furtun iar acum au mai adus unul. Țara condusă de un bolnav psihic si bunica lui.” 

Îți spunem sincer că am citit de vreo cinci ori acest comentariu și tot nu credem că am înțeles teoria omului. Cine nu vrea distrugerea catedralei dintr-o dată? Cine vrea să ardă încet? Să înțelegem că pompierii au adus un singur furtun inițial și apoi au mai adus încă unul? Toate astea pentru că își doreau să fie distrusă? Avem multe întrebări. Măcar ultima parte am înțeles-o, că ne-am obișnuit cu faptul că românii au o problemă cu nevasta lui Macron, că e mai în vârstă decât el cu 24 de ani, dar n-are decența de a se îmbrăca bătrânește.

Glume despre religie, pentru că nu e niciodată o tragedie când o biserică arde.

Reacții peste reacții. Controverse peste controverse. Apoi IPOCRIZIE

Fraților, în doar 10 zile au fost făcute donații impresionante de peste 750 de milioane de euro pentru Catedrala Notre-Dame. Toți oamenii se gândeau ce „omagii” să mai aducă francezilor. 

Am înțeles, doare faptul că a ars o parte din istorie, dar țara noastră? Când vedem atâtea familii sărace, atâția copii cu cancer, care nu au niciun fel de posibilitate materială, nu doare? Fără supărare, dar pe străini îi doare fix în cot de ceea ce ni se întâmplă nouă. Românii- cei mai săritori în ceea ce privesc străinii și evenimente lor neplăcute. Și considerăm că acest episod a scos la iveală ipocrizie și superficialitate. 

Ce s-a întâmplat cu catedrala în acest an?

Intr-un an s-au făcut totuși multe lucruri: s-au pus protecții la vitralii – din plastic sau plase din funii – unele vitralii au fost chiar demontate, s-a adăpostit de apă partea catedralei care nu mai are acoperiș, părțile căzute din tavan au fost îndepărtate din catedrală grație unor roboți telecomandați, arcurile gotice din exterior au fost toate ranforsate și stabilizate cu osaturi din lemn și, în fine, s-a instalat pe șantier o uriașă macara de aproape 80 de metri înălțime.

Deci, reconstruirea merge înainte. Don’t panic. 

Ținem să îți spunem că ne pare rău dacă ceea ce ți-am scris a durut. E doar realitatea.

Cu drag, trei realiști convinși: Turcu Iuliana-Denisa Raluca Vodă și Adrian Mitu. 

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi