În articolul precedent v-am vorbit despre ochi, așa că acum continuam seria de drawing tips și trecem mai departe către nas!

Nasul se află în mijlocul feței, în zona dintre axa nazală și axa sprâncenelor și este împărțit în două de axa principală a capului. Este cea mai expresivă componentă a feței omenești. Din păcate, pentru reprezentarea nasului nu există reguli, forma lui este complet individuală pentru fiecare om. Dar, o să vă mai arăt cum puteți ușura procesul de construcție.

Particularitățile nasului în funcție de zona rasială

În cazul europenilor, distanță dintre nări coincide în general cu lățimea ochiului, mai exact, lățimea nasului poate fi determinată prin două linii paralele cu axa centrală a feței, aceste plecând de la glandele lacrimale (exemplu mai jos la perspectivă).

La oamenii de alte rase, ca de exemplu africani, asiatici, americani și australieni, distanța dintre nări este mai mare decât lățimea unui ochi.

Intrăm în anatomia acestuia.

După cum am zis mai sus, nasul se află în mijlocul feței, pe axa principală, el încadrându-se de 3 ori pe axa principală (asta pentru o scurtă verificare). Axa nazală trece prin partea inferioară și nu pe la vârful acestuia. În cazul capului înclinat, vârful nasului va fi acoperit de axa nazală.

Forma nasului este determinată de cartilajele din interior. Marginea inferioară a nării se află o idee mai sus decât marginea inferioară a nasului (asta trebuie ținută minte!). Desigur, există multe forme. dar eu o să vă prezint două forme standard de construcție, prin care puteți înțelege care e treaba cu hașura.

Forma geometrică și planurile nasului

Nasul prezintă un plan principal și două secundare. După cum vedeți mai jos, zona nărilor are un fel de formă de trapez cu baza mare orientată în sus. Folosind metoda aceasta, este ușor de înțeles cum se redă valorația.

A doua metodă are legătura directă cu construcția nărilor. Se desenează trei cercuri, se fixează fosele nazale și se urcă cu planul principal, după cu secundarele.

Regulile perspectivei se respectă și aici

Dacă alegi să construiești după metoda cu cercuri, imaginează-ți că sunt sfere. Da, fiindcă lumina este purtată fix la fel pe ambele forme, iar dacă înțelegi sfera, după o să-ți fie ușor și la ochi, buze, etc.

Nu poți desena nasul neglijând ochii, dă click aici.

Uite câteva exemple de perspectivă ale nasului. Cu roșu am evidențiat formele geometrice de bază, iar cu liner am făcut racordurile și o ușoară hașură.

Sunt sigur că o să-ți prinde bine dacă te uiți și la un clip pe aceeași temă, click aici! (Proko este un profesor foarte bun).

Sper să vă fie de folos toate informațiile scrise mai sus. Mult spor la desenat!