Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu

Creionul de tâmplărie”, noua carte a lui Mircea Cărtărescu. Comandă acum!

Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu a publicat o nouă carte luni, 13 aprilie. Intitulată „Creionul de tâmplărie”, noul volum poate fi comandat online de pe site-ul librăriei Humanitas.
Mai multe despre inedita apariție „Creionul de tâmplărie” este „despre scriitori și cărți, despre sensul
literaturii în lumea și-n viața noastră”, scrie autorul într-o postare pe Facebook. Noul volum are 272 de pagini și este în format 13×20 cm.
Mai jos, puteți citi un fragment publicat de Humanitas:
„Preotul mi-a tăiat moțul, iar nașul mi-a vârât sub ochi tăvița tradițională, pe care se-nșirau câteva obiecte disparate: un păhăruț cu vin, un clește, niște bani, o păpușică cu păr de ață, spice de grâu… Trebuia să apuc de pe tavă, succesiv, trei obiecte, care să-mi prevestească viitorul în viață: dacă luam paharul aveam să
 fiu bețiv, dacă alegeam păpușa – afemeiat, dacă apucam cleștele – un muncitor harnic etc. Mă-ntreb ce zeu a-mpins în acel moment, ușor, cu vârful degetului, creionul de la urechea nașului, făcându-l să cadă-ntre lucrușoarele de pe tavă? Fapt este că m-am repezit imediat la creionul ce nici nu trebuia să fie acolo, l-am înșfăcat cu toată puterea și nu i-am mai dat drumul, nici n-am mai vrut să iau altceva de pe tavă.
Într-un fel, tot ce-am scris de-a lungul vieții mele am scris, de fapt, cu acel creion de tâmplărie pe care soarta mi l-a pus de la-nceput între degete. Bătătura pe care-o am de la nenumărate pixuri și stilouri și creioane pe degetul mijlociu e singurul semn de muncă grea pe care-l am pe trup, și sunt mândru de ea ca de o medalie de onoare.”
Cine este Mircea Cărtărescu?
Mircea Cărtărescu s-a născut la 1 iunie 1956. Absolvent al Facultății de Litere București, acum este profesor dr. în cadrul aceleiași instituții.

A publicat poezie, proză, eseistică, critică literară și publicistică. A fost onorat cu mai multe premii, atât naționale, cât și internaționale. Premio Formentor de las Letras este cea mai recentă distincție internațională pe care a primit-o.

Tradus în 22 de limbi, opera sa a făcut furori în întreaga lume. Dintre lucrările publicate, amintim:

Levantul, poem epic, Cartea Românească, București, 1990;
Visul (Nostalgia), povestiri , Cartea Românească, București, 1989;
Orbitor (3 volume), roman, Humanitas, 1996-2007;
Solenoid, roman, Humanitas, 2015;
• cea mai recentă apariție înainte de Creionul de tâmplărie este Melancolia, Humanitas, București, 2019.
Sursa foto: Humanitas
Autor: Robert Grigore Manea