Adela

Sunt Adela și studiez în Viena. De ce am ales să rămân aici în carantină?

"în Interviuri" by

Adela are 20 de ani și studiază la Universitatea Tehnică din Viena din 2018, secția informatică. Am întâlnit-o vara trecută la programul creatori de viitor și mi s-a părut atunci o persoană plină de energie, bunătate, dar foarte responsabilă și serioasă. Când am întrebat-o cum decurge carantina la ea, am fost puțin uimit că a ales să fie departe de familie în perioada carantinei. Hai să vedem de ce.

Î: Cum ai ales să rămâi în Viena în carantină, și nu în România?

R: Am ales să rămân în Viena din mai multe motive. Inițial când s-a închis facultatea, ne-au anunțat că nu se mai țin cursuri, dar la examene încă mai trebuie să mergem și eu aveam unul pe 30 martie. Între timp, a căzut și această variantă și facultatea s-a închis de tot. M-am gândit destul de mult ce să fac și mi-am dat seama că nu numai eu îmi asum un risc zburând acasă, dar poate le-aș da și părinților mei virusul și ei nu mai sunt chiar la prima tinerețe. Plus că mama lucrează în principiu de acasă, dar uneori e nevoită să meargă la serviciu și nu aș fi vrut să aibă probleme din cauza mea. Și sincer, chiar mă simt mult mai în siguranță în Viena decât în Sibiu.

Î: Ai tăi au avut de obiectat ceva?

R: Ai mei chiar au înțeles situația și deși mama a insistat o dată să vin acasă, tata mi-a luat imediat apărarea și a zis că am luat decizia corectă și e mai bine să rămân aici.

Î: Nu ți-e dor de casă sau nu te îngrijorează situația rudelor tale?

R: Încă nu îmi e dor de casă, că am stat cam toată luna februarie în vacanță în România, dar o să mi se facă probabil în curând. Îmi fac foarte multe griji pentru părinții și bunicii mei, dar sper că realizează și ei gravitatea situației și evită cât mai mult să iasă. Cel mai frică îmi e pentru buni, care locuiește singură și nu îmi place să îmi fac astfel de gânduri, dar îmi e teamă că dacă se întâmplă ceva următoarea lună cu oricine din familie, eu nici nu voi fi în stare să vin în țară ca până în mai nu mai e niciun zbor.

Î: Ce te face sa te simți mai în siguranță în Viena?

R: Mă simt mai în siguranță în Viena pentru că știu că dacă mi se întâmplă ceva, o să fiu mai bine îngrijită aici decât acasă. Plătesc asigurare medicala aici, odată ce nu mai ești student în România, nu mai ai asigurare medicală în țară. Am avut niște probleme de sănătate în vară și a fost foarte greu să îmi refac asigurarea în România și nici acum nu sunt foarte sigură dacă am sau nu.

Î: Cât crezi că va mai dura pandemia?

R: Noi am primit email de la facultate că tot semestrul se va desfășura online și nu ne reîntoarcem la facultate după vacanța de Paște. Deci eu cred că va dura până în vară pandemia.

Î: Cum ți se pare poziția guvernului român? Dar a celui austriac?

R: Măsurile par drastice și prea dure în România, dar oamenii nu sunt obișnuiți să respecte anumite reguli dacă nu sunt și pedepse aspre. România a conștientizat că nu va face față unui număr foarte mare de bolnavi, așa că a fost nevoită să se comporte astfel. Și în Viena se primește amendă dacă te plimbi în grupuri mari de oameni și de miercuri nu se mai poate ieși din casă fără mască. Mai sunt oameni pe străzi, dar toată lumea păstrează distanța.

Î: Ce ne poți recomanda tuturor?

R: Stați în casă. Păstrați-vă calmul și faceți acum ceea ce nu ați avut timp să realizați înainte. Acum este timp pentru orice. Citiți, petreceți timp cu familia. Eu îmi ocup timpul în continuare cu temele și cursurile online, dar învăț să gătesc. E o necesitate.

Emilian Horea este un pasionat înrăit de literatură. Învață la Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu" și adoră să scrie poezie. Îi mai place filosofia, să citească și să se implice în activități sociale. Se descrie ca fiind o persoană sociabilă, sensibilă și entuziastă iar în timpul liber participă la ateliere de creative writing și teatru.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi