originea COVID-19

Ce știm (și nu știm) despre originea COVID-19?

"în Păreri și opinii" by

Pandemia ce a luat globul prin surprindere este acum cel mai discutat subiect. Însă care este originea acestui COVID-19?

În primul rând, cu ajutorul unui studiu putem demonta o ipoteză conspirațională cum că acesta ar fi fabricat de oameni.

Kristian Andersen, un profesor de imunologie și microbiologie de la Scripps Research Institute din California, împreună cu colegii săi au făcut un studiu pentru a deduce originea virusului.

Folosind datele legate de secvența genetică a virusului, puse la dispoziție de cercetători din China și date despre proteinele Spike (pe care Coronavirusurile le folosesc pentru a se atașa de membranele celulelor pe care le infectează, în cazul oamenilor se atașează de receptorul ACE2) au ajuns la concluzia că acestea au evoluat extraordinar de eficient pentru a ținti în mod specific receptorul ACE2, lucru care poate fi numai rezultatul selecției naturale și nu a ingineriei genetice.

În plus, structura moleculară a SARS-CoV-2 a sprijinit această constatare.

Dacă oamenii de știință ar fi proiectat noul Coronavirus în mod intenționat că agent patogen, explică cercetătorii, punctul de plecare ar fi fost probabil structura genetică a unui alt virus din familia Coronavirusului.

Cu toate acestea‚ „coloana vertebrală” a SARS-CoV-2 este foarte diferită de cea a altor Coronavirusuri și a fost cea mai asemănătoare cu virusurile prezente la lilieci și pangolini. „Aceste două caracteristici ale virusului- mutații într-o porțiune a proteinei spike și coloana vertebrală distinctă- exclud manipularea într-un laborator ca o origine potențială pentru SARS-CoV-2”, explică Andersen.

Cât despre originea de fapt a virusului, cercetătorii au venit cu 2 posibile scenarii.

Într-un scenariu, virusul a evoluat la starea sa patogenă actuală prin selecție naturală într-o gazdă non-umană, și apoi a fost transmis la oameni (ca în cazul SARS și MERS). Cu toate acestea, nu există cazuri documentate de transmitere directă de la lilieci (propuși de cercetători ca cel mai probabil „rezervor” pentru SARS-CoV-2, deoarece este foarte similar cu un Coronavirus de liliac), sugerând că o gazdă intermediară a fost probabil implicată între lilieci și oameni.

În celălalt scenariu propus, o versiune nepatogenă a virusului a sărit de la o gazdă animală la oameni, și apoi a evoluat la starea sa patogenă actuală în cadrul populației umane.

Coautorul studiului, Andrew Rambaut, a spus că este dificil, dacă nu imposibil de știut în acest moment care dintre scenarii este cel mai probabil.

Dacă SARS-CoV-2 a fost transmis la oameni în forma sa patogenă actuală dintr-o sursă de animale, crește probabilitatea apariției unor focare viitoare, deoarece tulpina care cauzează boli ale virusului ar putea încă circula în populația animală și ar putea fi transmisă din nou la oameni. Șansele sunt mai mici să fie un Coronavirus non-patogen care întră în populația umană și apoi evoluează proprietăți similare cu SARS-CoV-2.

Altfel spus, încă nu știm exact originea precisă a acestui COVID-19, sau cum va evolua acesta în viitor. Ce știm însă cu certitudine este că trebuie să continuăm să fim precauți și poate la fel de important, să rămânem optimiști cu privire la viitoare descoperiri medicale.

Surse: scripps.edu, medicalnewstoday.com, nature.com

Autor: Ruxandra Dorobanțu

Zisă și 'nemuritor și rece', a terminat Colegiul National 'Gheorghe Lazăr' și studiază științe politice la SNSPA. Practică puțin din toate artele, este pasionată de filosofie și dezbateri și este o optimistă incurabilă. Trăiește după motto-ul 'văd, vreau, obțin' .

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi