Povestea tenorilor José Carreras și Placido Domingo

0
120 views
José Carreras Placido Domingo
José Carreras Placido Domingo

Cunoscuți azi pentru reprezentațiile pe care le au pe zeci de scene și împărtășind o prietenie frumoasă, José Carreras și Placido Domingo au fost legați de o dramă a unuia dintre ei. Nu știu câtă lume cunoaște povestea celor doi, însă mie îmi era necunoscută până de curând. Datorită profesoarei de română, am aflat povestea celor doi și a tristei întâmplări care i-a legat.

Conflictele rasiale care se întâlnesc până și în cultură

Războiul dintre catalani și madrileni a reprezentat una dintre cele mai mari prăpăstii între cei doi. José Carreras este un catalan crescut într-o familie mijlocie și expus provocărilor artistice încă de mic. Încă din tinerețe părea a fi cel mai promițător tenor catalan, însă, totodată, și un înfocat adept al separatismului. Evoluând în sânul unei familii care conducea o companie artistică, madrilenul Placido Domingo a devenit faimos pe scaunele din Statele Unite.

De la a nu accepta să fie ambii pe același afiș, până la a avea clauze în contract referitor la apariția adversarului în zonă. Asta a reprezentat războiul celor doi în mare parte.

Care a fost sfârșitul războiului lor?

În anul 1987, când José Carreras avea numai 39 de ani, a fost diagnosticat cu leucemie. Boala l-a doborât, fiind nevoit sa meargă în Statele Unite o dată pe lună pentru transplant de măduva și transfuzii. Odată cu apariția bolii, José Carreras a fost nevoit să renunțe și la cariera sa în muzică, rupând puțin câte puțin din averea lui.

Însă ajutorul a venit din partea unei fundații care se ocupa cu cazurile de acest fel, iar José Carreras a fost vindecat și a putut să se reîntoarcă la marea sa pasiune, muzica. Mai târziu a aflat ca fondatorul si donatorul principal al acelei fundații a fost, de fapt, Placido Domingo.
José Carreras la unul dintre concerte a îngenunchiat în fața celui care i-a oferit acest mare ajutor, Placido Domingo. La rândul său, acesta, l-a cuprins într-o îmbrățișare strânsă. Pe fondul acestei drame s-a construit o frumoasă prietenie.

Într-un interviu, Placido Domingo a dezvăluit de ce a ales să îi întindă mâna în acea seară și o data cu asta să pună capăt urii și rivalității dintre ei doi: „Nu ne putem permite să pierdem o voce ca aceea a lui José… Aceasta este o poveste adevărată a bunătăţii umane și ar trebui să servească și ca exemplu, dar și ca inspirație…”

Povestea celor doi tenori este dovada că, uneori, o dramă poate duce la nașterea unei prietenii sau poate scoate bunătatea din adâncul nostru.

Autori: Zoran Diana Maria și Ana Maria Retegan