Cum ne ajută muzica în timpul în care stăm în casă?

0
165 views
Cum ne ajută muzica
Cum ne ajută muzica

Cum ne ajută muzica în timpul în care stăm în casă? Singuri, deprimați și nostalgici, ne uităm pe geam. Ciulim urechile să distingem ecoul acelorași cuvinte aruncate ici-colo de o mașinuță cu leduri roșii-albastre.

Q: Cum putem evada din acest cerc al monotoniei?

A: Prin bucuria existenței creatorilor. Cărți, filme, muzică și celelalte forme mai mult sau mai puțin convenționale- vă mulțumim.

Astăzi, ne vom limita doar la muzică. Acest „coping mechanism” (sau, cum ar traduce românu’- mecanism de adaptare/de a face față) este o metodă mai mult decât eficientă de a învinge plictiseala. Ea ne alină singurătatea: ne regăsim în versuri, realizăm că există și alți oameni care ne împărtășesc gândurile; ori poate ne fac cunoștință cu noi” idei. Dar de ce să ne rezumăm la material? Știm deja că gusturile muzicale pot forma noi prietenii. Fiecare din noi are un prieten „consumator de roci și metale/căruia îi place rock-ul sau metal-ul (dacă nu ai, avem la dispoziție două variante: tu ești acel prieten sau urmează să ai). Se recunosc între ei ușor, salutându-se prin semne specifice fanilor genului (Deși, până trece corona vor fi nevoiți să se rezume la prieteniile deja formate sau internet) .

Trebuie menționată și muzica instrumentală, fără versuri. Ea ne oferă posibilitatea de a ne crea propriile gânduri, într-o atmosferă și un univers deja plăsmuit. Cu ajutorul lor poți chiar să călătorești: cântece asiatice sau stil viking? Alegerea îți aparține.

Da, știu. Coronavirusul este un motiv de a sta mai mult în casă și de a medita asupra propriei persoane prin citit, poate chiar scris, dormit și… muzică.

Muzica o poți asculta oricând și sub aproape orice formă, de când te trezești, în drum spre școală, uneori și în timpul orelor, în drum spre casă și chiar înainte să adormi. Dar cum ne ajută ea în această perioadă?

Well, profit de timpul ăsta liber ascultând genurile de muzică care îmi plac și care mi se potrivesc (cred eu) deși nu sunt așa evidentă la o primă apariție. Până la o primă audiție. Așa cum face eu, face și o grămadă de lume, pentru că muzica este singurul mijloc prin care preferințele se reunesc.
Mi se întâmplă destul de des să mă gândesc random la un moment iar acel moment să îmi amintească de o piesă anume iar ascultând-o, retrăiesc momentul, chit că e unul bun sau nu, și sunt convinsă că nu doar eu am pățit chestii de genul.

Sau piesele alea care îți dau impulsul să îți iei tricoul ăla zdrențuros cu AC/DC, să îți acordezi chitara imaginară și să faci duckwalk prin casă. I mean, ce poate fi mai plăcut de atât, decât să știi că ritmu’ te readuce la viață în habitatul tău natural?

Timpul ăsta liber e perfect și pentru a descoperi noi genuri, noi piese, noi artiști care au dat un cusur epocii în care au trăit. Muzica ne ajută să medităm, să resimțim, să retrăim, să ne afirmăm și să ne consolidăm personalitatea, chit că suntem adepți ai jazz-ului, ai techno-ului sau a power metalului. Așa că fă-ți playlist- ul, dă-l la maxim (sau puneți căștile în caz că nu toată lumea îți agrează genul muzical) și simte-te liber, chiar dacă te simți baricadat în casă!

Te simți indecis? Avem noi un playlist variat, potrivit pentru fiecare gust! Care este melodia ta preferată?

Neofolk, folk, medieval, viking:

SKÁLD – Rún 
Heldom – Myrkr 
Arany Zoltán- Palästinalied
Amigo the Devil- Hell and you 

Clasică:

Chopin – Etude Op. 25 No. 11 (Winter Wind)

Hip-hop, rap:

XXXtentacion- Skin 
Eminem – Godzilla ft. Juice WRLD 
Kris Wu – Tian Di 
Maneskin – Vengo dalla luna

Trot coreean:

Hong Jinyoung – Good bye

Alternativă/Indie:

Blossoms – Charlemagne 
Mild Orange – Some Feeling 
FINNEAS – Let’s Fall in Love for the Night 

Rock:

Greta van Fleet – Edge of Darkness 
Black Sabbath – “Electric Funeral” 
Black Sabbath – “Iron Man”
Iron Maiden – Transylvania 
Whitesnake – Is This Love
Steppenwolf – Born To Be Wild

Hard Rock:

AC/DC – Let Me Put My Love Into You 
AC/DC – Stiff Upper Lip

Post-rock:

Black Hill & Silent Island – Tales of the night forest

Electro swing, pop:

Alice Francis – Shoot Him down!

Pop:

Frankie Valli- Can’t Take My Eyes off You

Ronnie Hilton – The Wonder of You
Arctic Monkeys- Stop The World I Wanna Get Off With You

Musical:

Frankie Valli & The Four Seasons – Beggin’ 

Industrial, rock:

Marilyn Manson – Killing Strangers 

Funk rock, rock clasic:

Queen – Another One Bites the Dust

Hi-NRG‎, ‎Post-disco‎:

The Weather Girls – It’s Raining Men

Metal alternativ:

Marilyn Manson – Tainted Love 

Metal:

Stravaganzza- Hijo de la Luna (Cover by Pellek)
Metallica – Motorbreath

Soul:

James Brown – It’s A Man’s Man’s Man’s World 

 

Autori: Florina Dan și Aderov Sofia